Diyarbakır'da Nevruz heyecanı

Diyarbakır'da Nevruz heyecanı
Diyarbakır'da, yüzbinlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Nevruz kutlamalarında, kayyım uygulamaları ve cezaevindeki mahpuslara yönelik tecrit politikalarına karşı birlik ve mücadele çağrıları yapıldı."Rabe dema azadî...
Diyarbakır'da, yüzbinlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Nevruz kutlamalarında, kayyım uygulamaları ve cezaevindeki mahpuslara yönelik tecrit politikalarına karşı birlik ve mücadele çağrıları yapıldı.

"Rabe dema azadî û serkeftinê ye" (Ayağa kalk, özgürlük ve başarı zamanı) sloganıyla düzenlenen Diyarbakır Nevruz kutlamaları, Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda başladı. Yağmurlu ve soğuk havaya rağmen Diyarbakırlılar, Nevruz alanında toplanarak kutlamalara katıldı.

Polis, Nevruz Parkı ve çevresindeki tüm caddeleri trafiğe kapatarak geniş güvenlik önlemleri aldı. Kutlama öncesi ise 7 kişi gözaltına alındı.

Kutlamalar sırasında, 2017 yılında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Kemal Kurkut da anıldı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kurkut'un anısını saygı ve minnetle andıklarını belirterek, "Kemal Kurkut'u unutmayacağız. Kemal Kurkut ölümsüzdür" dedi.

[caption id="attachment_594225" align="aligncenter" width="600"] Leyla Zana ve DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan[/caption]

Kutlama alanında yapılan konuşmalarda, cezaevlerindeki tecrit politikaları ve kayyım atamalarına karşı mücadelenin sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk, "Tüm Kürt halkının Nevruz'u kutlu olsun. Özgür Kürdistan için birlik diyoruz. Demokratik bir Ortadoğu için Kürt meselesi çözülmelidir ve Abdullah Öcalan özgür olmalıdır diyoruz" şeklinde konuştu.

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında konuşan Leyla Zana Kürtçe çözüm süreci mesajı verdi.

 "1993’te Öcalan ilk kez barış yolu ve metotlarını konuşmaya başladı. Öcalan’ın bir daha bu yolu açmasına hazır mısınız? Tek kelime ile soracağım size. Evet mi?"

TJA aktivisti Aynur Sarıca ise, Nevruz'un direniş ve özgürlük olduğunu belirterek, cezaevlerindeki açlık grevlerine ve Abdullah Öcalan'a yönelik tecride son verilmesi çağrısında bulundu.

DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Doğan Hatun ve Serra Bucak da, kayyım atamalarına ve baskılara karşı sandıklara sahip çıkılması gerektiğini dile getirdiler.

Kutlamalar, çeşitli etkinliklerle devam ederken, Nevruz'un direniş ve özgürlük anlamına geldiği vurgulanarak, birlik ve dayanışma mesajları verildi.