Doğalgazda sanayiciye bu kez zam darbesi: Yıllık zam %435

Doğalgazda sanayiciye bu kez zam darbesi: Yıllık zam %435
İran’ın teknik arıza gerekçesiyle Türkiye’ye doğalgaz akışını 10 gün süreyle durdurmasının ardından doğalgaz fiyatlarına bir zam daha geldi. Sanayi abonelerine en son yıl başında yüzde 50 zam yapılmıştı. Buna göre...

İran’ın teknik arıza gerekçesiyle Türkiye’ye doğalgaz akışını 10 gün süreyle durdurmasının ardından doğalgaz fiyatlarına bir zam daha geldi. Sanayi abonelerine en son yıl başında yüzde 50 zam yapılmıştı. Buna göre kuruluşlar, ocak ayındaki tüketimlerinin yüzde 60’ına kadar olan kısmı için bin metreküp başına 6 bin 300 lira, bunu aşan miktarlar için de 9 bin 450 lira ödeyecekti.

Sözcü.com.tr’den Emre Deveci’nin haberine göre tarife hesaplamasında artık geçen yıl ocak ayındaki tüketim esas alınmayacak. Böylece, söz konusu sanayi tüketicilerine aylık bazda yapılan zam oranı yüzde 50’den yüzde 80’e çıktı. Bu zamla birlikte sanayi tarafında son bir yıldaki artış yüzde 435’e ulaştı.

Konutlarda kullanılan doğalgaza da yıl başında yüzde 25 zam yapılmıştı.

Sanayici: Doğalgaz depolama tesisleri bu günler için var

İran kaynaklı doğalgaz kesintisinin sanayiye ve doğalgaz çevrim santrallerine yansıtılmasının ve büyük tüketicilerin %40 tüketim kesintisine yönlendirilmesinin imalat sanayisine etkilerini değerlendiren Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, “İmalat sanayimiz çok zor şartlar altında faaliyet göstermeye çalışırken bir de üstüne üretim kısıtlamasına yönlendirilmesi izaha muhtaç bir yaklaşım. Birçok üreticimizin karşılamak zorunda olduğu ihracat taahhütleri var ve bu taahhütlerin karşılanmaması ülkemizin rekabetçiliğini de çok olumsuz etkileyecektir. Ülkemizde bulunan doğalgaz depolama ve LNG tesisleri böylesi kriz anlarında çözüm sağlamayacaksa ne zaman kullanılacaklar” dedi.

ELEKTRİK TEDARİKİNİ DE ETKİLEYECEKTİR

Son dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimin yavaşlaması ile birlikte doğalgaz çevrim santrallerinin Türkiye’nin enerji üretimindeki payının %30’lar seviyesini geçtiğinin altını çizen Selçuk Gülsün şunları söyledi:

“İran’dan gelen doğalgazın teknik arıza dolayısıyla kesilmesi elimizde olmayan bir durum olsa da böylesi kara günler için inşa edilen depolama tesisi yatırımlarımız ile 10 gün sürmesi beklenen bu sürecin etkilerini bertaraf etmek ya da azaltmak mümkün olabilir. Dolayısıyla özellikle doğalgazı yoğun kullanan iş kollarında 3 vardiyadan neredeyse 1 vardiyaya düşmek ve üretimi azaltmak anlamına gelecek bu uygulamadan vazgeçilmeli ve farklı çıkış yolları aranmalı.”

Son dönemde yaşanan her kriz anında yükün sanayicinin omuzlarına yıkıldığını ve sanayiciye adeta üvey evlat muamelesi yapıldığını belirten Gülsün, “Açıkçası son açıklanan enflasyon rakamları da sanayicinin durumunu ortaya koyar niteliktedir zira geldiğimiz noktada üretici fiyat endeksi (ÜFE), tüketici enflasyonun iki katını aşmış durumda. Sanayicinin ise bu yükü kaldıracak takati kalmadığını görmek gerekiyor” dedi.