Doğum sırasında bebeğin kafası koptu: Doktora dava açıldı

Doğum sırasında bebeğin kafası koptu: Doktora dava açıldı
ABD'de bir doktora, doğum sırasında aşırı güç kullanarak bebeğin başının bedeninden ayrılmasına sebep olduğu gerekçesiyle dava açıldı. ABD’nin Georgia eyaletinde açılan bir davada, bir doğum sırasında bir doktorun...

ABD'de bir doktora, doğum sırasında aşırı güç kullanarak bebeğin başının bedeninden ayrılmasına sebep olduğu gerekçesiyle dava açıldı.

 ABD’nin Georgia eyaletinde açılan bir davada, bir doğum sırasında bir doktorun bebeğin kafasını kopardığı iddia edildi. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, bebekleri ölen Jessica Ross ve Treveon Taylor çifti, Dr. Tracey St Julian’a 'ağır ihmal' suçlamasıyla dava açtı. Bazı hemşireler de olayı saklamakla suçlandı. Avukatlar, Dr. St Julian’ın doğum sırasında aşırı güç kullandığını savundu.

Çiftin avukatlarından Cory Lynch, müvekkillerinin ilk bebeklerinin doğumundan büyük heyecan duyduğunu söyledi ve “Maalesef hayalleri ve umutları bir kabusa dönüştü ve Güney Bölgesel Tıp Merkezi tarafından olanlar saklanmaya çalışıldı” ifadelerini kullandı.

Olayı adli tıp ve Clayton Bölge Polisi araştırıyor. Bebeğin 9 Temmuz’da ölmesine karşın, yetkililere ihbarın 13 Temmuz’da yapıldığı kaydedildi. Avukatın iddiasına göre, Dr. St Julian bebeği normal doğumla, 'bebeğin başını çekmek' de dahil, farklı yöntemlerle dünyaya getirmeye çalıştı. Ailenin avukatlarından kendisi de bir tıp doktoru olan Roderick Edmond, Dr. St Julian’ın 'bebek üzerinde çok aşırı güç kullandığını' iddia etti.

'Çift sezaryen istemişti, doktor yapmadı'

Edmond, “Doktor Julian doğum odasına girdi. Bebeği almaya çalışırken, başını ve boynunu öyle bir şiddetle çekti ki bebeğin kafatası, yüzü ve boynundaki kemikleri kırdı” dedi. Doğum daha sonra sezaryenle sonlandırılmak istendi. Aile avukatı bundan sonrası için, “Rahim açıldığında ayaklar çıktı, beden çıktı ama kafa yoktu” diye konuştu.

Bebeğin omzunun doğum kanalına sıkışması sonucu, doğumun vajinal yolla yapılamadığı belirtildi. Davada, kadın doğum uzmanı Dr. Tracey St Julian'ın daha önce çiftin istediği gibi uygun zamanda sezaryen yapmadığı iddia edildi.

'Çift, olaydan dört gün sonra haberdar oldu'

Avukat Lynch, hastane personelinin olayı saklı tutmak için aldığı önlemleri ayrıntılarıyla anlattı. Lynch, bebeğin bedeninin bir battaniyeye sarıldığını ve kafası hâlâ yerindeymiş gibi gösterilmeye çalışıldığını iddia etti. Avukat ayrıca hastane personelinin olayı bildirmediğini de savundu. Sunulan dava dilekçesine göre, çift neler yaşandığını dört gün sonra, bebeklerinin yakılması için ayarlamalar yaptıkları sırada öğrendi.

Hastanenin sahibi Prime Sağlık Hizmetleri, "Dualarımız ve düşüncelerimiz hem aileyle hem de bu trajik olaydan etkilenenlerle birlikte. Her bir hastaya şefkatli ve kaliteli bakım sunmaya bağlıyız ve bu kayıp çok üzücü" açıklaması yaptı. Açıklamada Dr. St Julian’ın hastane personeli olmadığı ve 'bu talihsiz durum karşısında uygun adımların atıldığı' vurgulandı.

Davada ağır ihmal, sahtecilik ve kasıtlı duygusal stres yaratma suçlamaları yöneltildi. Miktarı açıklanmayan tazminat talep edilirken, bebeğin 10 bin dolarlık cenaze masraflarının da ödenmesi istendi. Çiftin avukatları, davanın siyah kadınlardaki bebek ölümlerinin daha çok olmasına dikkat çektiğini de vurguladı. BBC, Dr. St Julian’ın ofisiyle yorum almak için temas etti. St. Julian henüz savunmasını sunmadı ve olay hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.