Doktorlar alarm verdi

Doktorlar alarm verdi
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Okul Sağlığı Çalışma Grubu, yüz yüze eğitimin yapıldığı ilk haftaya dair açıklama yaptı. Okullarda yüz yüze eğitimin güvenli bir şekilde devam etmesi için odaklanılması gereken üç nokta...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Okul Sağlığı Çalışma Grubu, yüz yüze eğitimin yapıldığı ilk haftaya dair açıklama yaptı. Okullarda yüz yüze eğitimin güvenli bir şekilde devam etmesi için odaklanılması gereken üç nokta olduğu belirtilen TTB açıklamasında şunlar yer aldı:
-Toplumdaki bütün yetişkinlerin aşılanmasış okulların en uzun süre, en güvenli şekilde açık tutulabilmesi için en kritik uygulamadır. 12 yaş üzerinin aşılanması teşvik edilmelidir.
-Okullarda çalışan tüm yetişkinlerin aşılamalarının tamamlanması elzemdir. Haftada iki kez PCR testinin pratikte uygulanması çok zordur. Bu nedenle, okullarda çalışan yetişkinlerin aşılanması asıl çözüm olacaktır.
-Yüksek yayılımda olmamız sebebiyle sınıf mevcutlarının mutlaka 30’un altına düşürülmesi gereklidir.
’VELİLERİN HES KODU TAKİBİ YAPILMALI’
Sınıfların düzenli olarak havalandırılması ve penceresi açılmayan sınıfların derslik olarak kullanılmamasının sağlanması gerektiğini belirten TTB’nin atılması gereken adımlara ilişkin önerileri şu şekilde devam etti:
· Belirti gösteren yetişkin ve öğrencilerin okula gelmemesi çok önemlidir. Belirti gösteren kişiler, ancak PCR testi yaptırdıktan sonra negatif çıktığında okula gelebilir. Buna titizlikle riayet edilmesi okullarda olası bulaşmaları engellemeye büyük katkı sağlar.
· Okuldaki tüm aşılı ve aşısız yetişkinler maske takmalıdır.
· Öğrenciler için hazırlanan bilgilendirme rehberinde hijyene, dezenfeksiyona ve yüzeylere temastan kaçınmaya diğer önlemlerin önemini görmezden gelecek şekilde yer verilmiştir. Öğretmenler, okul çalışanları ve öğrencilerin bu konuda doğru bir şekilde bilgilendirilmesi, solunum hijyeni kurallarının öğretilmesi (öksürme ve hapşırma sırasında dirsek içi ile ağzı ve burnu kapama) ve havalandırmanın vurgulanması gerekir.
· Okul idareleri öğrenci ve velilerin HES kodu takibini yapmalıdır.
· Servislerde pencerelerin açılmaması nedeniyle yarım kapasiteye geçilmesi olası bulaşmayı azaltmak için etkili olacaktır. Ayrıca, okulların açılması ile artan toplu taşıma ihtiyacının karşılanması için sefer sayısının en az iki katına çıkarılması gereklidir.
· Okulların açılmasını takip eden 2-4 hafta öğrenci ve öğretmenlerde tespit edilen vakalar ve okul içi bulaşma bilgileri çok yakından takip edilmeli ve şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.

Bakana göre kalabalık sınıflar istisna

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Covid-19 salgınında en güvenli yerin okullar olduğunu savunarak kalabalık sınıfları ‘istisna‘ olarak nitelendirdi.
AK Parti Mersin milletvekilleriyle valiliği ziyaret ettiği sırada açıklama yapan Özer, 6 Eylül’de 81 ilde, 57 bin 108 okul ve 850 bin derslikte yüz yüze eğitimin başladığını hatırlattı. Özer, 850 bin derslikten sadece 198’sinde vaka ve yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir haftalık süreçte gelinen nokta, sağlık kurallarına uyduğumuz zaman süreci ne kadar başarılı şekilde yönetebileceğimizi gösteriyor. Türkiye’de eğitim sisteminin ölçeği çok büyük. Yaklaşık 18 milyon öğrencimiz, 1,2 milyon öğretmenimiz, 115 bin temizlik görevlimiz, 100 binin üzerinde idari personelimizin olduğu, 20 milyona yakın insanımızın yer aldığı eğitim sisteminden bahsediyoruz. Vaka ve yakın temas nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilen sınıf sayısı oldukça düşük. Bu şunu gösteriyor, şu anda Covid-19 salgını ortamında en güvenli ortam okullardır. Milli Eğitim Bakanlığı olarak en son kapatılacak yerlerin okullar olduğu irademiz aynen devam etmektedir.”
“YAYGIN DEĞİLDİR”
Kalabalık sınıflarla ilgili tartışmaya da değinen Bakan Özer, dersliklerin yarıya yakınında öğrenci sayısı 25’in üstünde olmasına rağmen kalabalık sınıfların istisna olduğunu savundu:
“850 bin dersliği yüzde 56’sında öğrenci sayısı 25’in altındadır. Bu dersliklerin yüzde 18’inde de 26-30 arasında öğrenci sayısı bulunmaktadır. Dolayısıyla kalabalık sınıflar istisnai bir durumdur, yaygın bir durum değildir.”