Dolar yeniden 17’yi gördü

Dolar yeniden 17’yi gördü
Merkez Bankalarının enflasyonla mücadele için aldıkları kararlar piyasalarda likidite korkusu ve resesyon endişesi yarattı, dolar yükseldi, Avrupa ve ABD’de borsalar kayıp yaşadı, petrol ve altın düştü.Türkiye’de Gelir Ortaklığı...

Merkez Bankalarının enflasyonla mücadele için aldıkları kararlar piyasalarda likidite korkusu ve resesyon endişesi yarattı, dolar yükseldi, Avrupa ve ABD’de borsalar kayıp yaşadı, petrol ve altın düştü.

Türkiye’de Gelir Ortaklığı Senedi açıklamasının ardından 16 lira 30 kuruşa kadar gerileyen dolar yeniden 17’nin üzerini gördü. Mesai bittikten sonra sığ piyasada müdahale ile günü 17 liranın altında kapattı. Bu tablo Türkiye’nin risk primine, CDS’lerine de yansıdı. Türkiye’nin CDS’leri 860 baz puana yaklaştı. Sadece Türkiye değil gelişen ülkelerin para birimleri de dolar karşısında değer kaybetti. Macar Forinti yüzde 3, Polonya Zlotisi yüzde 2,8, Şili Pesosu yüzde 2’nin üzerinde değer kaybına uğradı.

Resesyon endişelerinin Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz artış beklentilerini azaltmasıyla, Avrupa’nın ortak para birimi euro dolara karşı 20 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Euro yüzde 0.9 düşüşle 1.0331 olarak Aralık 2002'den beri en düşük seviyeye indi.

Petrolde yaşanan kayıplar yüzde 6’ya yaklaşırken, Brent Petrol yüzde 10'a yaklaşan düşüşle 103 doların altına geriledi. Amerikan tipi ham petrol fiyatı ise yüzde 7’in üzerinde kayıpla 100 dolara kadar düştü. Bakırda kayıplar yüzde 5’e ulaşırken alüminyum, nikel gibi diğer endüstriyel metallerde de satışlar yüzde 3’leri aştı.

Spot altında ise günlük düşüş yüzde 2'yi aşarak 1765 dolara seviyelerine gerilerken değerli metal altı ayın en düşük seviyesini gördü.