Dolar zirveye koşuyor

Dolar zirveye koşuyor
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Türk Lirası arzı artarken yabancı paranın arzı artmazsa TL’nin ister istemez değer kaybedeceğini söyledi. Prof. Demiralp, dolardaki hızlı yükselişin döviz girişinin...

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Türk Lirası arzı artarken yabancı paranın arzı artmazsa TL’nin ister istemez değer kaybedeceğini söyledi. Prof. Demiralp, dolardaki hızlı yükselişin döviz girişinin kesilmesinin sonucu olduğunu söyleyerek, “Piyasaları sakinleşmesi için tekrar dolar girişi sağlanmalı dedi.
‘DENGE GEREKİYOR’
Dolardaki hızlı yükselişi değerlendiren Prof. Selva Demiralp şunları söyledi:
“Bu ikisinin dengelenmesi gerekiyor. İnsanlar basılan parayla dolar almaya çalışıp da alamadığında doların daha da yükseldiğini görüyoruz. Bu durum insanlarda, ‘Dolar burada da kalmaz, daha da yükselir’ beklentisini besler. Bu şekilde iş yavaş yavaş kontrolden çıkar. Piyasaları sakinleştirmek için tekrar dolar girişini sağlamanız gerek.”
‘SORUN NEREDEN GELECEĞİ’
En önemli sorunun ihtiyaç duyulan dövizin nereden geleceği olduğunu belirten Demiralp, “Tüm dünyada disk iştahı azalmış durumda. Kolay kolay dışarıdan borç alamıyoruz. Bu durumda kurumlarla özel anlaşmalar devreye giriyor. Amerikan Merkez Bankası onun için Swap hatlarını açtı. IMF bunun için bu kriz döneminde acil durum Swap hattı açtı. Daha da derinleştiğinde IMF, Stand By anlaşmasıyla size döviz verip krizi kontrol altına almanızı sağlıyor. Bizim de bu yollardan bir tanesine girip döviz girişi sağlamamız şart” dedi.
TL YÜZDE 20 ERİDİ
Koronavirüs pandemisinin küresel piyasalarda yarattığı endişe ile ekonominin hem üretim hem tüketim bacağında yaşanan aksaklıklar, çoğu para biriminde baskı yarattı. 2020 yılının başından bu yana Türk Lirası dolara karşı yüzde 20 değer kaybetti. Diğer gelişmekte olan kimi para birimlerinde de %25’i aşan kayıplar yaşanıyor.