Donald Trump, 'dokunulmazlık' istiyor: Yüksek Mahkeme'ye başvurdu

Donald Trump, 'dokunulmazlık' istiyor: Yüksek Mahkeme'ye başvurdu
ABD'de kasım ayında düzenlenecek seçimler için mitinglerini sürdüren eski başkan Donald Trump, Yüksek Mahkeme'den kendisinin 'başkanlık dokunulmazlığına sahip olmadığı' yönündeki alt mahkeme kararını ertelemesini istedi....
ABD'de kasım ayında düzenlenecek seçimler için mitinglerini sürdüren eski başkan Donald Trump, Yüksek Mahkeme'den kendisinin 'başkanlık dokunulmazlığına sahip olmadığı' yönündeki alt mahkeme kararını ertelemesini istedi. Trump, 2020'de düzenlenen seçimlerin sonuçlarını değiştirmeye teşebbüs ettiği yönündeki suçlamalarda, yargılamadan muaf olduğunu ileri sürüyor.

'Seçim kampanyasını etkileyecek'

Trump'ın avukatları dosyada, "Başkan Trump hakkında aylarca sürecek bir davanın seçim sezonunun zirvesinde yürütülmesi Başkan Trump'ın Biden'a karşı seçim kampanyasını kökten etkileyecek" diye yazdı. Yüksek Mahkeme kararı ertelemeyi reddederse, duruşmanın bahar aylarında yapılması bekleniyor. Yüksek Mahkeme'nin uyması gereken bir takvim bulunmuyor ancak özel yetkili savcı Jack Smith’in ekibi yargılamanın bu yıl başlaması için bastırmıştı.

Temyiz mahkemesi, iddiayı reddetmişti

6 Ocak'ta gerçekleşen 'Kongre baskını' olayları ve 2020 başkanlık seçim sonuçlarına müdahale girişimi nedeniyle kendisine yönelik cezai dava açılan Trump, Ağustos 2023’te hakkındaki suçlamaları reddetmişti. Trump, 6 Ocak olayları sırasında Beyaz Saray'da görevde olduğunu ve başkan olarak 'dokunulmazlığı' bulunduğunu savunarak davanın düşürülmesi için temyiz mahkemesine başvurmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Temyiz Mahkemesi, Trump'ın 2020 başkanlık seçim sonuçlarına müdahale suçlamasıyla yargılandığı davada "başkanlık dokunulmazlığı" olduğu iddiasını reddetmişti. Üç alt mahkeme yargıcı ise Trump'ın diğer vatandaşlar gibi yargılanabileceği yönünde karar vermiş ve Trump’ın dokunulmazlık gerekçesini reddetmişti. 3 yargıcın bulunduğu ABD Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi'nin kararında, şu ifadeler yer almıştı:

"Bu ceza davasının amacı açısından, eski başkan Trump, diğer herhangi bir suçlu sanığın tüm savunmalarında olduğu gibi 'vatandaş Trump' haline geldi. Başkan olarak görev yaptığı sırada onu korumuş olabilecek herhangi bir idari dokunulmazlık artık onu bu kovuşturmaya karşı koruyamıyor."