DÖNDÜ DOLAŞTI AYNI YERE GELDİ

DÖNDÜ DOLAŞTI AYNI YERE GELDİ
Dolar, 20 Aralık 2021 tarihinde görülen zirve sonrası 2022 yılının en yüksek seviyesi olan 17,58 liraya; euro ise Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 8.6’ya yükselen 18,06’ya kadar yükseldi.20 Aralık’ta doların nasıl inanılmaz...

Dolar, 20 Aralık 2021 tarihinde görülen zirve sonrası 2022 yılının en yüksek seviyesi olan 17,58 liraya; euro ise Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 8.6’ya yükselen 18,06’ya kadar yükseldi.

20 Aralık’ta doların nasıl inanılmaz bir dalgalanmaya girdiğini, o birkaç saat içindeki dalgalanmada bazı kişilerin milyarlar kazandığı iddialarını da kayıtlara yeniden geçelim. 20 Aralık saat 19.40’ta 18,162 olan dolar kuru, AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından 16,270’e düştü. Aynı gece dolar kuru 13,44 ile günü kapattı. Saatler ertesi sabahı gösterdiğinde İstanbul serbest piyasada dolar 12,1890 liradan, euro ise 13,7330 liradan güne başlamıştı. Ekonomi piyasaları açısından tarihe geçecek bir gündü ve geçti de tabii…

18 liradan dolar satıp 12 liradan geri alanları da elbette tarih bir gün yazacaktır!

DOLARİZASYONUN KRALI!
AKP lideri Erdoğan’ın İslami kuralları gerekçe göstererek “Faiz sebep enflasyon sonuç” diye ekonomi piyasalarını ısrarla baskılamasının hemen ardından döviz kurları fırladı, buna paralel olarak, ithalata bağlı bir ekonomiye dönüştürülen Türkiye’de enflasyon görülmemiş bir hızla yükseldi, “dolarizasyondan kurtulma” diyerek “liralaşma” diyerek TL’yi büsbütün dövize endeksli hale getiren iktidar, değersiz TL’den medet umup ülkeye döviz yağmasını beklerken ithalata bağlı Türkiye ekonomisi tersine cari açıkta rekorlar kırmaya başladı.

“NE YAPTIĞIMIZI ÇOK İYİ BİLİYORUZ!!!”
Ekonomi bilim insanları tüm bunların olacağını baştan söylemesine rağmen AKP lideri Erdoğan’ın “Biz ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz” diyerek bile-isteye, ısrarla devam ettirdiği ekonomi politikası 7 ay sonunda dönüp dolaşıp döviz kurlarında aynı seviyeye yaklaştı.

KASADA DÖVİZ KALMADI
Değersizleşen TL artan ihracata rağmen bir getiri sağlamadı, kasada döviz birikmediği gibi arka kapı oyunlarıyla, bankalara, şirketlere baskıyla satış yaptırarak elde avuçta kalan bir avuç doları da erittiler. Ekonomi politikaları yanlışlar üzerine kurgulanınca da döviz kurlarının yükselmesi engellenemedi. Temmuz ayında yüzde 5,2 artan dolar/TL paritesi, böylelikle yılbaşından bu yana yüzde 33’e yakın bir yükseliş gördü.

ERDOĞAN O SÖYLEMİ UNUTTU!
Erdoğan’ın güdümünde hatalı kararları nedeniyle Merkez Bankası’nın piyasada bir ağırlığı kalmasa da yarınki PPK toplantısında yine faizi sabit tutması bekleniyor. Piyasa alt üst olduğundan beri AKP lideri Erdoğan programı kararlılıkla sürdüreceklerini söylese de “Faiz sebep enflasyon sonuç” söylemini çoktandır ağzına almıyor.

AB ENFLASYONU REKORU: %8.6
Bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın da yükselen enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını sert şekilde 50 baz puana kadar artırabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. Buraya yine not düşelim “25 yılın rekoru” dedikleri enflasyon yüzde 8.6… Yani Türkiye’de açıklanan resmi enflasyonun 10’da 1’i kadar.