Dün TİP adaylıktan çekmişti: Gökhan Zan oy pusulasında nasıl yer alacak

Dün TİP adaylıktan çekmişti: Gökhan Zan oy pusulasında nasıl yer alacak
Dün Türkiye İşçi Partisi’nin TİP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan’ı adaylıktan geri çektiğini belirtikten sonra adaylıktan çekilmeyen Zan’ın pusulasında nasıl yer alacağı merak konusu oldu. Zan’ın...
Dün Türkiye İşçi Partisi’nin TİP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan’ı adaylıktan geri çektiğini belirtikten sonra adaylıktan çekilmeyen Zan’ın pusulasında nasıl yer alacağı merak konusu oldu.

Zan’ın adı TİP ambleminin altında yer alacak. TİP’in Zan’ın adaylığını çektiklerine ilişkin karar, fiilen partinin desteğinin çekildiği anlamına geliyor.

Yerel seçimlere 13 gün kala TİP, Hatay adayı Gökhan Zan’ı “Partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır” diyerek adaylıktan çektiğini duyurdu. Gökhan Zan ise “Şantajla, montajla tehdide boyun eğmeyeceğim. Adayım ve çekilmiyorum” ifadelerini kullandı.

TİP amblemi olacak

Kesin aday listeleri 31 Mart’ta ilan edildiği ve oy pusulalarının basımına başlandığı için Zan’ın adı TİP ambleminin altında yer alacak. TİP’in Zan’ın adaylığını çektiklerine ilişkin karar, fiilen partinin desteğinin çekildiği anlamına geliyor.

Konuya ilişkin yasal mevzuat Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un 16. maddesinde şu şekilde düzenlenmiş:

”Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takviminde belirtilen yasal sürenin geçtiği ifade edilen açıklamada, Adaylık kesinleştikten sonra, ilçe seçim kurulları, bütün adayları oy verme gününden önceki, 20’nci gün ilan eder. Adayların ilanından sonra, adaylıktan istifa, seçim sonuna kadar nazarı itibare alınmaz. Ancak, bu gibiler seçilmiş bulunurlarsa, istifaları hüküm ifade eder ve yerlerine kendilerinden sonra gelenler seçilmiş sayılırlar. Ölüm halinde de aynı şekilde hareket edilir.”