Dünya’da tedbirler artıyor, Türkiye’de normalleşme sürüyor

Dünya’da tedbirler artıyor, Türkiye’de normalleşme sürüyor
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 21 milyonu geçti ve can kaybı 773 bini aştı. Türkiye’de ise vaka sayısı 45 gün önceki sayıya yükseldi. Rakamlarda yaşanan yükseliş Türkiye ve dünyada ikinci dalga tedirginliğini de beraber...

Koronavirüs salgınında vaka sayısı 21 milyonu geçti ve can kaybı 773 bini aştı. Türkiye’de ise vaka sayısı 45 gün önceki sayıya yükseldi. Rakamlarda yaşanan yükseliş Türkiye ve dünyada ikinci dalga tedirginliğini de beraber getirdi. Dünya bu endişeyle yeni kısıtlamalara yönelirken, Türkiye'de hala maske takma zorunluluğu ve 65 yaş kısıtlaması dışında bir önlem yok.

4 Ağustos’tan beri günlük vaka sayısının 1000’in üzerinde seyrettiği Türkiye’de, son 1 haftadır dalgalı bir tablo paylaşılıyor. Ciddi önlemlerin alınmasıyla 800’lü rakamların görüldüğü Haziran ayı öncesi tablo, önlemlerin gevşetildiği 1 Haziran sonrası yükselişe geçti. Tam bu noktada uzmanlar ve yurttaşlardan önlemlerin yetersiz olduğu eleştirileri geldi. Özellikle var olan verilerle okulların açılacak olması tartışma yarattı.

Yetkililerden yapılan açıklamalarda devamlı kişisel önlemlerin vurgulanması eleştiri toplayan bir diğer konu oldu. Son olarak, "Savaşa kaldığımız yerden devam edelim. Kurallara uyulsun, okullara dönülsün” şeklinde tweet atan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya tepki yağdı. Çünkü dünyada özellikle Avrupa’da vakaların artmasıyla yeni önlemler alınmaya başlandı.

İTALYA GECE KULÜPLERİNİ KAPATTI

Çin’den sonra salgının merkezi olan İtalya’da, 5 Haziran’dan sonra ilk defa günlük vaka artışları 500'ün üzerine çıktı. Ülkede genç nüfus arasındaki Kovid-19 artışlarının fazla olması nedeniyle gece kulüplerinin kapatılmasına karar verildi,  mekanlara yakın yerlere de 18.00-06.00 arasında maske zorunluluğu getirildi.

İSPANYA 11 EK ÖNLEM AÇIKLADI

Salgında, günlük vaka sayısının 3 bine yaklaştığı İspanya’da, 11 ek önlem alındı. Sağlık Bakanı Salvador İlla, disko ve barların kapatıldığını duyurdu. Otel ve restoranların en geç saat 01.00'de kapatılacağı açıklandı. İlla, yaşlı bakımevlerine ziyaretlerin kısıtlanacağını, gençlerin açık alanlarda toplu olarak içki içmesinin engelleneceğini söyledi.

FRANSA SERBEST DOLAŞIMI SINIRLADI

Salgından en çok etkilenen ülkelerden Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülke genelinde alınan önlemleri açıkladı. Bu kapsamda serbest dolaşım zorunlu haller dışında sınırlandırıldı, pazar günü yapılması planlanan yerel seçimlerin ikinci turu ileri bir tarihe ertelendi.

YENİ ZELANDA SEÇİM ERTELEDİ

Salgınla mücadelede övgüyle bahsedilen ve uzun süredir ülke içi kaynaklı vaka görülmeyen Yeni Zelanda’da, yeni dokuz vakanın tespit edilmesiyle alarm seviyesi 3’e yükseldi. Vaka sayısının 58’e yükseldiği ülkede, 19 Eylül’de yapılması planlanan genel seçimlerin bir ay ertelendiği duyuruldu.

 ‘KISITLAMA OLACAĞI GÖZÜKMÜYOR’

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk, normalleşme sürecinin gerekli önlemler alınmadan yapıldığını yineleyerek, “Sayıların güvenilir olmadığını biliyoruz. Son olarak entübe ve ağır hasta sayıları da gizlendi. Bakanlar herşeyi eskiye döndürdü. Salgının başında maske zorunluluğu yokken bile insanlar maske takıyordu. 65 yaş ve üzeri ilk üç ay eve hapsedildi. Ancak ölenlerin yüzde 70’i 65 yaş ve üzeri. Koronavirüs kapıdan değil bacadan girdi o zaman. Genç insanları kısıtlamayınca taşıdılar ve koruyamadık. Olumlu tablo daha da ağırlaşacak gibi duruyor. Yapılan açıklamalara göre de herhangi bir kısıtlama olacağı gözükmüyor” ifadelerini kullandı.