Dünyanın en büyük otoyolu ile Türkiye'deki İzmir-İstanbul Otoyolu arasındaki maliyet farkı dudak uçuklattı

Dünyanın en büyük otoyolu ile Türkiye'deki İzmir-İstanbul Otoyolu arasındaki maliyet farkı dudak uçuklattı
Fatih Altaylı, Çin'de yapılan 2540 km uzunluğundaki otoyol ile Türkiye'de KÖİ modeliyle yapılan otoyolların maliyetinin karşılaştırmasını yaparak tepki gösterdi.Gazeteci Fatih Altaylı, geçtiğimiz günlerde Çin'de açılışı...
Fatih Altaylı, Çin'de yapılan 2540 km uzunluğundaki otoyol ile Türkiye'de KÖİ modeliyle yapılan otoyolların maliyetinin karşılaştırmasını yaparak tepki gösterdi.

Gazeteci Fatih Altaylı, geçtiğimiz günlerde Çin'de açılışı yapılan dünyanın en uzun otoyolunun maliyetini, Türkiye'de Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan otoyolların maliyeti ile karşılaştırdı.

Fatih Altaylı, Çin'de açılışı yapılan dünyanın en uzun otoyolunun maliyetini ve Türkiye'deki Kuzey Marmara Otoyolu'nun maliyeti ile ilgili yaptığı kıyaslamayı köşe yazısına taşıdı.

Toplam uzunluğu 2540 km olan ve yer yer 4 yer yer 6 şeride çıkan Beijing-Urumçi Ekspres Otoyolu'nun maliyetinin 2,5 milyar dolara mal olduğunu ifade etti.

Türkiye'de KÖİ modeliyle yapımı tamamlanan 463 km uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu'nun maliyetinin ise tam 8 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.

Bağlantı yolları ile toplam uzunluğu 426 km olan İzmir-İstanbul Otoyolu'nun da 11 milyar dolara yapılmasına tepki gösteren Altaylı,  "Uydu mu! Vallahi uydu mu, uymadı bilmem ama o otoyolları yapanlar ve yaptıranlar "Uysa da diyor, Uymasa da" ifadelerini kullandı.

Altaylı'nın Maliyet başlıklı yazısından ilgili bölüm şu şekilde:

"Çin birkaç gün önce dünyanın en uzun otoyolunun son bölümünü de tamamlayıp hizmete açtı ve tüm dünya basınına haber oldu. 

İngiliz basını otoyolun tamamlanmasını haber yaparken “İngiltere’nin kuzeyinden İspanya’nın güneyine kadar” diye tarif etti yolun uzunluğunu. 

Çin’in başkenti Pekin’i Urumçi’ye bağlayan ve 6 bölgeden, 500 kilometresi Gobi Çölü’nden geçen yol aynı zamanda dünyanın en uzun karayolu tünelini de içeriyor. 

Yer yer 4 yer yer 6 şeritli olan yolun toplam uzunluğu tam tamına 2540 kilometre. Bağlantı yolları ile birlikte yapılan imalatın toplamı 2 bin 800 kilometreyi aşıyor.

Yaklaşık 10 yıldır parça parça tamamlanarak açılan ve Çin’in hayli gurur duyduğu Beijing-Urumçi Ekspres Yolu’nun maliyeti de belli olmuş. 

Tam tamına 2,5 milyar dolar. 

İngiliz medyası bunu da duyuruyor. 

2540 kilometre, 2,5 milyar dolar. 

Peki bu ne demek! 

Biliyorsunuz Türkiye de bir süreden beri kamu özel işbirliği ile yollar köprüler yapıyor. 

Yani özel sektör yapıyor, halk üzerinden geçerken ödüyor, eksik kalırsa Hazine tamamlıyor ve hep eksik kaldığı için hep Hazine tamamlamak zorunda kalıyor yani halk bir daha ödüyor.

Peki Çin içinde pek çok tünel, viyadük ve dünyanın en uzun karayolu tünelini barındıran 2540 kilometre yolu 2,5 milyar dolara tamamlarken bizim KOİ projelerinde maliyet ne olmuş?

Mesela Kuzey Marmara Otoyolu.

Toplam uzunluk 463 km. Maliyeti 8 milyar dolar. 

Beğenmediniz mi!

Peki başka bir örnek. 

İstanbul-İzmir Otoyolu uyar mı? 

Onun da otoyol uzunluğu 384 kilometre. Bağlantı yolları ile birlikte 426 kilometre. Maliyeti ise 11 milyar dolar. 

Uydu mu! 

Vallahi uydu mu, uymadı bilmem. 

Ama o otoyolları yapanlar ve yaptıranlar “Uysa da” diyor, “Uymasa da” diyor. 

Her türlü. "