Dünyanın Kovid-19 verileri doğru mu?

Dünyanın Kovid-19 verileri doğru mu?
Koronavirüsün yerkürede neredeyse bulaşmadığı ülke kalmadı. Milyonlar enfekte oldu. Bu süreçte çeşitli tartışmalar da ortaya çıktı. Bunlardan biri vaka ve vefat sayılarının doğruluğu oldu. Son olarak New York Belediyesi,...

Koronavirüsün yerkürede neredeyse bulaşmadığı ülke kalmadı. Milyonlar enfekte oldu. Bu süreçte çeşitli tartışmalar da ortaya çıktı. Bunlardan biri vaka ve vefat sayılarının doğruluğu oldu. Son olarak New York Belediyesi, koronavirüsten öldüğü şüphelenilen kişileri de rapor etmeye başladı ve ABD'de ölü sayısı bir anda yüzde 60 arttı.

İlk olarak İspanya'da devlet yetkilileri huzurevlerinde terk edilmiş ve yataklarında ölmüş yaşlıların bulunduğunu açıklamıştı. Bu haberle ülkede verilere yansımamış binlerce vefat eden yaşlı olabileceği konuşulmaya başlanmıştı.

AVRUPA'DA "ÖLÜME TERK EDİYORLAR" İDDİASI

Ardından İngiltere'de huzurevlerinde ölenlerin verilere dahil edilmediği ortaya atılmış, ülkedeki huzurevlerinin yetkilileri bir bir açıklama yaparak iddiayı doğrulamıştı. Benzer iddialar Fransa'da da gündeme gelmiş, tepkiler üzerine toplam can kaybı ve vaka sayılarına katılmıştı.

DSÖ TÜRKİYE'Yİ ELEŞTİRDİ

Avrupa ülkelerinin yanı sıra bu tartışma Türkiye'de de geniş yankı buldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye'deki Kovid-19 verilerinin DSÖ kriterlerine uygun olmadığı belirtmiş, vakaların kuş gribi vakası olarak kayda geçtiğini açıklamıştı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) de DSÖ'yü doğrular nitelikte bir açıklamayla, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı vaka ve ölüm oranları arasında paralellik olmadığını duyurmuştu.

NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI: TANINMAYI HAK EDİYORLAR

Son olarak tartışmaya ABD eklendi. New York Belediyesi, koronavirüsten öldüğü şüphelenilen kişileri de rapor etmeye başladı ve ölü sayısı bir anda yüzde 60 arttı. ABD Başkanı Donald Trump duruma tepki gösterse de Belediye Başkanı "Onlar tanınmayı hak ediyor, yok sayılmayı değil" açıklamasını yaptı.

New York’ta sayıların yükselmesinin arka planında ise ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin (CDC) yeni yönetmeliği yatıyor. CDC yeni yönetmelikte, hem pozitif hastaların ölümlerinin hem de Kovid-19 şüphesiyle gerçekleşen ölümlerin rapor edilmesini istedi.

Ayrıca kentteki itfaiyeci ve sağlık görevlileri son haftalarda evlerinde ölen çok sayıda hasta olduğunu açıkladı.