Durum çok vahim

Durum çok vahim
Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, salgın döneminde Ankara’daki devlet hastanelerinin durumu ve süreç ile ilgili bilgi verdi. Gülüm, son 1 ayda Ankara’da da koronavirüs vakalarında büyük artış yaşandığını,...

Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, salgın döneminde Ankara’daki devlet hastanelerinin durumu ve süreç ile ilgili bilgi verdi. Gülüm, son 1 ayda Ankara’da da koronavirüs vakalarında büyük artış yaşandığını, bunun da hastanelere yansıdığını söyledi.
Prof. Dr. Gülüm, “Vaka artışında mart ayı öncesine göre 5 kata varan bir artışımız var. Servis yatağı ihtiyacımızda 2 kat civarında bir artış oldu. Ankara’daki yoğun bakım oranlarımız şu an yüzde 63 seviyelerinde. Son 1 ay içinde gördüğümüz artışın belki de diğer artışlardan farkının virüsün biraz daha fazla yayılıyor olması olduğu söylenebilir” dedi. Gülüm, şu ifadeleri kullandı:
“Ziyaret, sohbet, gezme gibi aktiviteleri kısıtlamamız gerekiyor. Mecbur olmadıkça dışarı çıkmamamız gerekiyor. En ufak ihmalin, en ufak tedbirsizliğin faturasını kat kat fazla ödediğimiz bir pandemiyi yaşıyoruz.”

En çok vaka görülen Samsun için ‘tam kapanma’ önerisi

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs güncel haritasında 5 haftadır nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü Samsun’da, alınan önlemlere rağmen vaka artışı sürüyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, ortamın adeta yangın yeri gibi olduğunu belirterek, 2 haftalık tam kapanma önerisinde bulundu.
“Bu vaka artışının hastanelere yansımaları da son derece olumsuz, artık yatak bulmakta bile zorluk çekiyoruz” diyen Sünbül, şöyle devam etti:
“Samsun’la ilgili ek tedbir kararlarını yetkililer verecektir ama bu salgını önlemek için mevcut önlemler artık yeterli değil. Kişisel önlemlerin yanı sıra bir de yönetsel önlemler var. Zaman zaman dile getirildiği gibi 2 haftalık veya 4 haftalık tam kapanma belki bu yangını bir miktar söndürebilir. Şu an ortam adeta yangın yeri gibi, o nedenle buna bir çözüm gerekiyor. Yöneticiler uygun görürse kapanma en azından bir müddet salgını kontrol altına almada yardımcı olabilir.”

Diyanet: Teravih namazı evlerde kılınacak

2021 yılı Ramazan ayı bilgilendirme toplantısında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Yaptığımız istişareler neticesinde teravih namazını camilerde değil evlerimizde kılmanın uygun olduğuna karar verdik” dedi. Erbaş, “Şayet bu süreçte salgının seyrine göre camilerimizde teravih namazı kılabilme imkanı olursa bunun da kararını alıp milletimizle paylaşırız. Din İşleri Yüksek Kurulumuzun da açıkladığı gibi gerektiğinde oruçluyken aşı olmakta bir sakınca yoktur ve bu durum orucu bozmaz” dedi.

Türkiye’de günlük vaka tüm zamanların rekorunu kırdı

Sağlık Bakanlığı Türkiye’de son 24 saatte 49 bin 584 Covid-19 vakasının görüldüğünü açıkladı. Bu pandeminin başından bu yana bir gün içinde görülen en yüksek vaka sayısı oldu. Bundan önceki rekor 4 Nisan’da 44 bin 756 ile kırılmıştı.
Son 24 saatte Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı ise 211 oldu. Bu aralık ayındaki seviyelerin altında. Fakat uzmanlar, koronavirüs kaynaklı ölümlerin vakalardaki artıştan birkaç hafta sonra artmaya başladığı uyarısında bulunuyor. Hasta sayısı 2 bin 3, ağır hasta sayısı ise 2 bin 477 olarak açıklandı.
Sağlık Bakanlığı, erişkin yoğun bakım doluluk oranını yüzde 66,5, solunum cihazı doluluk oranını ise yüzde 33 olarak duyurdu. Son 24 saatte iyileşen kişi sayısı ise 28 bin 498 olarak açıklandı.
SALGINDA BİR EŞİK DAHA AŞILDI
Reuters’ın derlediği verilere göre, dünya genelinde korona nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyonu geçti. Son 3 ayda 1 milyon kişinin hayatını kaybetmesi, virüsün yayılma hızını gözler önüne serdi.