Eczacılardan Hatay’da 45 diyabetli çocuğa glikoz sensörü desteği

Eczacılardan Hatay’da 45 diyabetli çocuğa glikoz sensörü desteği
İstanbul merkezli Etkin Eczacılık Derneği, Hatay’ın Arsuz ilçesi ve Antakya’da toplam 45 Tip 1 diyabetli çocuğa sürekli glikoz izleme (CGM) sensörü dağıttıİstanbul’da eczacılar tarafından kurulan Etkin Eczacılık Derneği’nin...
İstanbul merkezli Etkin Eczacılık Derneği, Hatay’ın Arsuz ilçesi ve Antakya’da toplam 45 Tip 1 diyabetli çocuğa sürekli glikoz izleme (CGM) sensörü dağıttı

İstanbul’da eczacılar tarafından kurulan Etkin Eczacılık Derneği’nin başlattığı kampanya sonucunda Hatay’da 45 Tip 1 diyabetli çocuğa sürekli glikoz izleme (CGM) sensörü dağıtıldı. Kahramanmaraş deprem felaketlerinin ardından bölgede birçok yardım çalışması gerçekleştiren dernek ve Doktor Gül Trabzon’un desteğiyle yapılan kampanya çerçevesinde çocuklara sensörlerle ilgili eğitim verildi. Sensörler önce Hatay’ın Arsuz ilçesinde daha sonra ise Antakya’da toplam 45 çocuğa dağıtıldı. Dernek, kan şekerini ölçen geleneksel parmak delme testlerinin aksine çocukların canını yakmayan bu sensörlerin ücretinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirtiyor.

Çocukların Korkmadığı Bir Dünya

Etkin Eczacılık Derneği; sürekli glikoz izleme (CGM) sensörlerinin diyabet komplikasyonlarını önlemedeki kritik rolünün altını çiziyor. CGM sensörleri; geleneksel parmak delme testlerine alternatif olarak, deri altına yerleştiriliyor. Böylelikle glikoz seviyesini sürekli olarak izleyerek aileleri hipoglisemi veya hiperglisemi risklerine karşı uyarıyor ve uzun vadeli diyabetle ilişkili komplikasyon riskini azaltıyor. Dernek ayrıca sensörler için devletten destek bekliyor. Konuyla ilgili olarak Etkin Eczacılık Derneği sözcüsü Ecz. Tuğçe Halaçoğlu, “Çocukların korkmadığı, ebeveynlerin çocuklarının güvende olduğunu bilerek huzur içinde uyuduğu bir dünya hayal edin. CGM sensörlerinin yaygınlaşmasıyla hayal ettiğimiz dünya bu. Ancak, temel bir cankurtaran halatı olan sensörlerin maliyeti sigorta tarafından karşılanmadığı için birçok ailenin bu gönül rahatlığından mahrum kaldığı acı gerçek olmaya devam ediyor" dedi.

Devletten Destek Bekliyorlar

Sağlık sisteminin CGM sensörlerini sigorta geri ödemesi kapsamına dahil ederek diyabet bakımındaki gelişmeleri yansıtmasının zamanının geldiğinin altını çizen Etkin Eczacılık Derneği bu adım ile diyabet yönetiminde önemli bir ilerleme de kaydedileceğine inanıyor. Dernek sözcüsü, “Hiçbir çocuk acı ve sağlık arasında seçim yapmak zorunda kalmamalı. Toplum olarak bunu değiştirme gücümüz var. Sağlık politika yapıcılarını, sigorta şirketlerini ve savunucu dostlarımızı bu amaç doğrultusunda bize katılmaya çağırıyoruz. Sürekli glikoz takibini herkes için erişilebilir hale getirelim ve her çocuğa daha sağlıklı, daha mutlu bir yaşam sürme şansı verelim’’ diyor. Sözcü, Tip 1 diyabetle mücadele eden çocuklar ve aileleri için daha erişilebilir diyabet yönetimi çözümlerine ihtiyaç olduğunu vurgularken bu konuda sağlık politikası yapıcıların ve sigorta şirketlerinin iş birliği ve destek sağlaması gerektiğini belirtiyor.