Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney: SGK’nın geri ödeme politikaları nedeniyle bu fiyat farkları hastalarımıza yansıyor

Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney: SGK’nın geri ödeme politikaları nedeniyle bu fiyat farkları hastalarımıza yansıyor
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ilaç fiyatlarındaki artışlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Üney, eczacılar bir yandan ilaç yokluklarıyla mücadele ettiğini bir yandan da yüksek fiyat farklarını ödemekte zorlanan...
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, ilaç fiyatlarındaki artışlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Üney, eczacılar bir yandan ilaç yokluklarıyla mücadele ettiğini bir yandan da yüksek fiyat farklarını ödemekte zorlanan hastalarımızın haklı isyanıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Üney, “SGK’nın geri ödeme politikaları nedeniyle bu fiyat farkları hastalarımıza yansıyor” dedi. Üney, “Yüksek fiyat farklarının sorumlularının eczacılar olmadığını söyledi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) karşıladığı çok sayıda ilaçta hastaların ödemek zorunda kaldığı fiyat farklarının gün geçtikçe arttığını söyledi. Özellikle dar gelirli vatandaşların ve emeklilerin bu uygulamadan olumsuz etkilendiklerine dikkat çeken Üney, “Eczacılar olarak zor günlerden geçiyoruz. Bir yandan ilaç yokluklarıyla mücadele etmeye çalışıyoruz, diğer yandan yüksek fiyat farklarını ödemekte zorlanan hastalarımızın haklı isyanıyla karşı karşıya kalıyoruz.  Ancak bu ödemelerin eczaneler ve eczacılarla en ufak bir ilgisi bulunmuyor, tamamen SGK’nın geri ödeme politikaları nedeniyle bu fiyat farkları hastalarımıza yansıyor” dedi.

Üney, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Son dönemde artan ilaç yoklukları başta olmak üzere hastalarımızın ilaca erişimlerinin önünde büyük engeller bulunuyor. Bazı ilaç firmalarının Türkiye pazarından çekilmeye başlamasıyla epilepsi, parkinson, migren hastalarının kullandığı ilaçlar ile bazı göz damlalarını da içeren bazı ilaçlarda yaşanan erişim sıkıntısı daha da derinleşecek. Üstelik bu ilaçların bir kısmının eşdeğeri de bulunmuyor.

Hastalarımızın ilaca erişiminin önündeki engellerin diğer bir boyutunu da hastalarımızın pek çok kalem ilaçta ödemek zorunda kaldığı yüksek fiyat farkları oluşturuyor. Antibiyotikler, kanser ilaçları, ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları, mide ilaçları, kalp ilaçları, kolesterol ilaçları, bulantı ilaçları, ateş düşürücü ilaçlar, şeker ilaçları, epilepsi ilaçları, ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlar, kas gevşeticiler, alerji ilaçları, Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi çok sayıda ilaçta fiyat farkı çıkıyor.  Öyle ki hastalarımız neredeyse alacağı her ilaç için fiyat farkı ödemek zorunda kalıyorlar. Bu durum hastalarımızın ilaca kolay erişimini engellediği gibi halk sağlığını da tehdit ediyor.

Daha geniş bir ifadeyle değerlendirecek olursak; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bedeli ödenen 8 bin 827 kalem ilacın 3 bin 393 adedinde, hastanın ilacını alabilmesi için fiyat farkı ödemesi gerekiyor. Yani geri ödeme kapsamında olan ilaçların yüzde 38’inde fiyat farkı çıkıyor.

Farklı bir düzenleme yapılmadığı takdirde 2024 yılında katılım payı haricinde 18 milyar TL civarında bir fiyat farkının hastalarımızın cebinden çıkacağı tahmin ediliyor.

Çok fazla örnek verilebilir ama bir örnek vermek gerekirse çocuklarda ateş düşürücü olarak çok yaygın bir şekilde kullanılan bir şurup için hastanın cebinden 74 TL fiyat farkı çıkıyor.

Şeker hastalarının sıklıkla kullandıkları şeker ölçüm stripleri ve insülin iğne uçları için de benzer durum yaşanıyor.

Her zaman hastalarımızın ilaca kolay, hızlı ve güvenilebilir bir şekilde erişmesini savunan eczacılar olarak, eczanelerimizde her gün karşı karşıya kaldığımız bu olumsuz tablodan ve hastalarımızın ilaca erişimde yaşadığı engellerden büyük rahatsızlık duymaktayız. Bir kez daha belirtmek isteriz ki yaşanan bu sorunların sorumlusu kesinlikle eczacılar değildir.”