Ekonomi Koordinasyon Kurulu: Enflasyonla mücadeleye yönelik para politikası etkin uygulanıyor

Ekonomi Koordinasyon Kurulu: Enflasyonla mücadeleye yönelik para politikası etkin uygulanıyor
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantı sonrası, "Enflasyonla mücadeleye yönelik para politikası etkin şekilde uygulanırken yapısal reform çalışmaları hızla devam ediyor" açıklamasında bulundu.Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK),...
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantı sonrası, "Enflasyonla mücadeleye yönelik para politikası etkin şekilde uygulanırken yapısal reform çalışmaları hızla devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantıda toplumsal yatırım notu ile ilgili gelinen son aşama ve TROY ile ilgili gelişmeler öne çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada yapısal reform çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Toplantıda 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da (OVP) takvimlendirilmiş yapısal reform alanlarında gelinen son durum ele alındı.

Bu kapsamda; afetlerle mücadeleden yeşil ve dijital dönüşüme, fiyat istikrarından kamu maliyesine, iş ve yatırım ortamından yüksek katma değerli üretim ve ihracata, enerjiden ulaştırmaya, işgücü piyasalarından sosyal güvenlik sistemine kadar tüm öncelikli alanlarda atılan adımların belirtilen takvim çerçevesinde ilerlediği ifade edildi.

Açıklamada tüm adımlarda önemli bir mesafe kaydedildiği ifade edilirken ilgili tüm kurumların etkin koordinasyon içinde atacakları adımlarla çeyrek sonunda tamamının hayata geçirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Toplantıda, finansal okuryazarlığı artırmaya yönelik çalışmalar Kurul üyeleriyle paylaşıldı.

Toplantıda ayrıca Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri’ne (YTAK) ilişkin mevcut durum değerlendirildi.

Açıklamada programın, önümüzdeki dönemde güçlendirilerek sürdürüleceği ifade edildi.

Açıklamaya göre tasarrufların toplumun yararına olan ihracat, yatırım ve girişimcilik gibi öncelikli üretken alanlarda kullanılmasını sağlamak için bankalara verilmesi planlanan “Toplumsal Yatırım Notu” çalışmalarında gelinen son durum üzerinde duruldu.

Toplantının başlıklarından biri de TROY oldu. Açıklamada Türkiye’nin Ödeme Yöntemi’ne (TROY) ilişkin son dönem gelişmelerin Kurul üyeleriyle paylaşıldığı belirtilirken TROY’un kullanımında düzenli bir artış gözlendiği, tüm kamu kurum ve kuruluşları öncülüğünde TROY kullanımının yaygınlaştırılacağı belirtildi.