Açlık sınırı aldı başını gitti

Açlık sınırı aldı başını gitti
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) yaptığı araştırmaya göre, mart ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 9 bin 590, yoksulluk sınırı ise 31 bin 240 liraya yükseldi. Türk-İş, mart ayına...

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) yaptığı araştırmaya göre, mart ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 9 bin 590, yoksulluk sınırı ise 31 bin 240 liraya yükseldi. Türk-İş, mart ayına ilişkin dört kişilik bir ailenin açlık yoksulluk sınırına ilişkin araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) mart ayında 9 bin 591,13 TL’ye çıktı.

Dört kişilik ailenin gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise mart ayında 31 bin 241,48 liraya yükseldi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de mart ayında aylık 12 bin 469,98 liraya yükseldi.

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 114,03 OLDU
Türk-İş araştırmasında, dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artışın bir önceki aya göre yüzde 1,76 oranında gerçekleştiği belirtildi. Araştırmaya göre, iki aylık değişim oranı yüzde 17,96, son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 94,62 oldu. On iki aylık ortalamalara göre ise gıda harcamasındaki artış oranı yüzde 114,03 olarak hesaplandı.

DEPREM VE SEL GELİR DAĞILIMINDAKİ ADALETİ BOZABİLİR
Türk-İş yaptığı yazılı açıklamasında depremi ve ardından yaşanan sel felaketine işaret edildi. “Hâlihazırda büyük bir geçim zorluğu yaşayan geniş kitlelerin 6 Şubat Büyük Türkiye Depremi ve sonrasında yaşanan sel felaketlerinin doğurmuş olduğu zorlukları daha yoğun hissetmesi ve gelir dağılımındaki adaletin daha da bozulması ihtimal dâhilinde” denilen açıklamada, ayrıca şu değerlendirmelere yer verildi:

GEÇİM ŞARTLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
“En büyük kaybımız hiç şüphesiz ve tartışmasız yitirdiğimiz on binlerce canımız ve hâlihazırda makroekonomik göstergeleri olağandışı bir seyir izleyen Türkiye ekonomisi de bu büyük afetler sonrası ağır darbe aldı. 2023 depreminin ülkemize maliyetinin Avrupa İmar Kalkınma Bankası’na göre 65 milyar dolar kadarı doğrudan servet kaybı olmak üzere 100 milyar dolar, Cumhurbaşkanlığı’na göre 104 milyar dolar depremin yol açtığı yıkımın maliyeti olacağı değerlendiriliyor. Bu devasa ekonomik kayıp her yurttaşın cebini etkileyecek.”