Anayasa Mahkemesi doğum iznine çıkan kadını haklı buldu

Anayasa Mahkemesi doğum iznine çıkan kadını haklı buldu
Uluslararası bir sigorta şirketinde çalışan Ayça Yılmaz, doğum iznini ve 6 ay ücretsiz iznini kullanmasının ardından işe geri dönmek istediğinde istifaya zorlanmasını ve yerine başka bir çalışanın alınmasını AYM’ye...
Uluslararası bir sigorta şirketinde çalışan Ayça Yılmaz, doğum iznini ve 6 ay ücretsiz iznini kullanmasının ardından işe geri dönmek istediğinde istifaya zorlanmasını ve yerine başka bir çalışanın alınmasını AYM’ye taşıdı. AYM, Yılmaz’ın yeniden işe alınmamasını ayrımcılık olarak gördü ve işverenin tazminat ödemesine hükmetti.

Uluslararası bir sigorta şirketinde finansman ve fon yönetimi yöneticisi olarak çalışan Ayça Yılmaz, 2009 yılında doğum iznini tamamlamadan önce işe geri dönmek istedi. Ancak eski pozisyonu dolu olduğu gerekçesiyle daha alt seviyede ve düşük maaşlı bir göreve geçmesi önerildi. Bu öneriyi kabul etmeyen Yılmaz, önce zorla mazeret izni, ardından yıllık izin kullanmaya zorlandı ve sonunda istifaya yönlendirildi.

Kısa Dalga'dan Esra Tokat'ın haberine göre; Yılmaz'ın açtığı davada, doğum iznini tamamlamadan önce yerine başka birinin işe alındığını belirtti. Ancak Yargıtay, Yılmaz'ın ücretsiz izin kullanmasının ayrımcılık olarak değerlendirilemeyeceğini ve yerine başka bir personel alınmasının işverenin olağan bir uygulaması olduğunu ifade etti.

Daha sonra yapılan yeniden yargılama sonucunda Mahkeme, Yılmaz'ın eski görevini diğer çalışanla paylaştığını ve bu görevin askerlik izni sırasında Yılmaz tarafından tek başına yürütüldüğünü belirledi. Mahkeme, cinsiyet ayrımı yapılmadığını ve işverenin Yılmaz'a uyguladığı bir ayrımcılık bulunmadığına hükmetti.

Emel Boyraz davası hatırlatıldı

Öte yandan AİHM’in Emel Boyraz davasında verdiği karara atıfta bulunularak “AİHM Emel Boyraz/Türkiye kararında başvurucunun kamu sektörüne ait bir elektrik şirketindeki güvenlik görevlisi olarak atandığı görevinden “askerliğini yapmış olmak” şartını taşımadığı yani erkek olmadığı için alınması hakkında yaptığı başvuruda özel hayatla bağlantılı olarak cinsiyet temelli ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar vermiştir” denildi.

İşveren tazminat ödeyecek

AYM, ‘Özel Hayata Saygı Hakkı Bağlamında Ayrımcılık Yasağının İhlal Edildiğine İlişkin iddiayı kabul etti. AYM, Anayasa’nın 20. maddesinde düzenlenen özel hayata saygı hakkıyla bağlantılı olarak Anayasa'nın 10. maddesinde güvence altına alınan ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine ve Yılmaz’a 30 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti. AYM kararına istinaden 29 Ocak'ta İstanbul Anadolu 16. İş Mahkemesi'nde yeniden yargılanma süreci başlayacak.