Asgari ücret için ikinci toplantı başladı

Asgari ücret için ikinci toplantı başladı
Türkiye'de asgari ücret belirlenmesine dair heyecanlı bir süreç devam ederken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci kez toplandı. Toplantı, 7 milyon asgari ücretliyi ve dolaylı olarak 30 milyon kişiyi ilgilendiriyor. 7 milyon çalışan,...

Türkiye'de asgari ücret belirlenmesine dair heyecanlı bir süreç devam ederken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci kez toplandı. Toplantı, 7 milyon asgari ücretliyi ve dolaylı olarak 30 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

7 milyon çalışan, yeni asgari ücretin belirleneceği bu toplantıya odaklanmış durumda. Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik bir komisyon tarafından belirleniyor ve en az 10 kişinin katılımıyla oy çokluğuna göre karar verilecek.

Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun temsilcileri ekonomik verileri paylaşılması bekleniyor. Ardından işveren ve işçi temsilcisi kurumlar arasında ücret için pazarlıklar başlayacak.

Avrupa'nın düşük asgari ücreti

Uluslararası karşılaştırmalar Türkiye'nin asgari ücret konusunda zorlu bir dönemden geçtiğini gösteriyor. BBC'den Onur Erem'e konuşan Prof. Dr. Aziz Çelik'e göre, 2015 yılına kadar Türkiye'nin asgari ücreti pek çok Doğu Avrupa ülkesinin üzerindeydi. Ancak, bu tarihten itibaren durum tersine döndü. AB üyesi olmayan bazı ülkeler, Türkiye'yi geçerek daha yüksek asgari ücret uygulamaya başladı.

Eurostat verilerine göre, 1 Aralık 2023 itibarıyla Türkiye, Arnavutluk'un ardından en düşük asgari ücreti veren ikinci ülke oldu. Prof. Dr. Yalçın Karatepe, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti tarafından atanan Hazine ve Maliye Bakanlığı gölge bakanı, Türk Lirası'nın büyük değer kaybının bu durumda etkili olduğunu belirtiyor.

Türkiye'de asgari ücretin belirlenmesi süreci sadece ekonomik faktörlere değil, aynı zamanda uluslararası rekabet ve para değerindeki dalgalanmalara bağlı olarak da şekilleniyor. Bu durum, işçilerin ve emekçilerin geleceğini etkileyen önemli bir konu olarak gündemde kalmaya devam ediyor.

OECD raporuna göre Türkiye sendikal örgütlenme açısından da Avrupa ortalamasının çok altında. Prof. Aziz Çelik, Türkiye’deki sendikalaşma oranlarının diğer Avrupa ülkelerinden daha düşük olmasının da asgari ücretin düşük kalmasında önemli bir etken olduğunu ekliyor:

“Avrupa’ya kıyasla Türkiye’de bir de Toplu İş Sözleşmesi (TİS) problemi var. Türkiye’de TİS’ler sadece sendikalı işçileri kapsarken örneğin Fransa’da o işyerindeki herkes TİS’ten faydalanıyor. Böylece Fransa’da sendikalaşma oranı yüzde 10’un altında olsa da TİS kapsamında çalışanların oranı yüzde 90’ın üstünde oluyor.”