Astronomik fiyatlara düzenleme gelecek mi?

Astronomik fiyatlara düzenleme gelecek mi?
"Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu" yetkileri girişim özgürlüğü ve mülkiyet hakkına aykırılığı nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Kararın 1 Mayıs'ta yürürlüğe girmesiyle "fahiş fiyat" cezası uygulanamayacak.

Enflasyonla birlikte artan fahiş fiyat tartışmaları, “Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu” düzenlemesini iptal eden AYM kararıyla yeni bir boyut kazanacak. Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı kanun teklifinde cezalar astronomik oranlarda artırılırken, iş dünyası enflasyonu dikkate almayan bir düzenlemenin başarılı olamayacağı görüşünde.

Geçen yıl iptal edilmişti 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek!

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; pandemi ile birlikte gündemimize giren “fahiş fiyat” ve stokçulukla mücadele konusunda yeni bir adım atılması zorunluluk haline geldi. Ancak bu zorunluluk sadece mevcut düzenlemeden sonuç alınamaması ve cezaların yetersiz kalmasından kaynaklanmıyor. Çünkü 2020 yılında kurulan ‘Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’ ile ilgili yasal altyapıyı oluşturan torba yasa hükmü, Anayasa Mahkemesi tarafından geçen yıl iptal edilmişti. İptal kararı 1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM’ye gönderilen kanun teklifinde para cezaları astronomik oranlarda artırılırken, işyeri kapatmaya kadar giden ağır cezaların bulunduğu belirtiliyor. Cezalarda üst sınır 2 milyon liradan 11 milyon liraya yükseltilirken, işyerlerine 10 günlük kapatma cezası da teklifte yer alıyor.

Düzenleme acil durumlar için

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’nin 3’üncü maddesinin 1’nci fıkrasının Ç bendinde fahiş fiyat şöyle tanımlanıyor: “Olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından satışa sunulan ve kamunun beslenme, sağlıklı yaşama ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için zorunlu olan mal ve hizmetlerin fiyatında girdi ve diğer üretim maliyetlerindeki artış gibi haklı bir sebebe dayanmaksızın yapılan aşırı ve adil olmayan artışı.”

Ancak iş dünyası bu hükümdeki fahiş fiyat tanımında da büyük boşluklar olduğunu belirterek, tanıma daha çok açıklık getirilmesi gerektiğini kaydediyorlar.

AYM, ‘kanun’ istedi

Fahiş fiyat ve stokçulukla mücadele amacıyla 2020 yılında çıkarılan torba kanun ile Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu kurulması öngörülmüştü. Anayasa Mahkemesi geçen 1 Ağustos’ta torba yasanın Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ile ilgili hükmünü iptal etti. İptal kararı 1 Mayıs Çarşamba günü yürürlüğe girecek. Yani bu tarihten itibaren Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat gerekçesiyle ceza kesemeyecek.

Anayasa Mahkemesi iptal kararının gerekçesine fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik düzenleme yapma konusunda herhangi bir kanuni çerçeve belirlenmeden, temel ilke ve esaslar düzenlenmeden, bu konuların düzenlenmesinin tamamen kurula bırakılmasının öngörüldüğü belirtildi. AYM temel hak ve özgürlüklerin kanunla sınırlanması gerektiğini belirterek iptal kararını verdi.