Bakan Nebati'den enflasyon değerlendirmesi: Öngörülerimiz bir bir gerçekleşiyor

Bakan Nebati'den enflasyon değerlendirmesi: Öngörülerimiz bir bir gerçekleşiyor
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Enflasyonla mücadelede baz etkisinin geçildiğini belirten Nebati, "Aralık ayında baz etkisiyle olsa da enflasyonun düşeceğini ve aldığımız...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Enflasyonla mücadelede baz etkisinin geçildiğini belirten Nebati, "Aralık ayında baz etkisiyle olsa da enflasyonun düşeceğini ve aldığımız tedbirlerle bunun devam edeceğini söylemiştik. Öngörülerimiz bir bir gerçekleşiyor" dedi. KKM'den çıkışa ilişkin sorulara da cevap veren Nebati "Bununla ilgili çıkış senaryoları bu yıl olmayabilir. Bunun adımlarının atılabilmesi için piyasadaki tüm şartlar optimal seviyeyi yakalamalı" dedi.

Nebati ayrıca piyasa ve Merkez Bankası arasında ikili kur oluştuğunu bunun seçim sonrasında düzeltileceğini belirtti. Hazine Bakanı emeklilerin alacağı zamma ilişkin ise Çalışma Bakanlığı'nın çalışmaları yürüttüğünü ifade etti.

Nebati'nin açıklamaları şöyle:

"Aralık ayında baz etkisiyle olsa da enflasyonun düşeceğini ve aldığımız tedbirlerle bunun devam edeceğini söylemiştik. Öngörülerimiz bir bir gerçekleşiyor. 2021 Aralık'ta döviz kurunun da artışıyla enflasyonu en şiddetli hisseden ülkelerden biri haline gelmiştik. Enerji fiyatlarındaki gerileme ve kurun oynaklığının makul seviyelere gelmesiyle Aralık ayından itibaren baz etkisiyle başlayan düşüşün daha da gerilemesini sağladı.

Kendi ekibimizi kurarak piyasa araştırmalarıyla hangi ürünlerde fiyat oynaklığı olduğu verilerini derliyoruz. Türkiye'de enflasyon düşüşü baz etkisini geçti. Özellikle hammade fiyatlarındaki düşüş enflasyon üzerindeki baskıyı azalttı. Motorin fiyatları 3 te 1 aşağı indi. Gübre fiyatları düştü geçen yıla göre. Enerji maliyetlerinin de çok hızlı şekilde aşağı gitmiş olması ve dövizin oynaklığının azalması enflasyonu rahatlattı.

Göç, kira fiyatlarında artışa neden oldu.

"EMEKLİ ZAMMI İÇİN BAKANLIK ÇALIŞMALARINI YÜRÜTÜYOR"

Emekli zammı için bakanlık çalışmalarını yürütüyor. Toplu sözleşme gereği temmuz ayında refah payı ödenecek, şartlar gereği yeni bir düzenleme yapmak gerekirse gereken çalışmayı yaparız.

Türkiye Ekonomi Modeli önümüzdeki süreçte yapılacak düzeltmelerle enflasyonla mücadelede ithalatın azaltılması ve ihracatın yükseltilmesi handikapını oluşturacak şekilde gelişecektir. Bu model yapılacak kısmi düzeltmelerle devam edecek.

"DÖVİZDE RALLİ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL, KKM'DEN ÇIKIŞ BU SENE OLMAYABİLİR"

Dövizde bir ralli olması mümkün değil. Böyle bir ralliyi oluşturacak bir altyapı yok. KKM, dövize gidişi keskin bir şekilde durdurdu, bu dövizle ilgili en başarılı olduğumuz nokta. (Döviz kurları) Serbest piyasayla TCMB arasında makas olsa da, seçim sonrasında bunu da toparlayacağız. Piyasayla Merkez Bankası arasında ikili kur oluşsa da seçimden sonra bunu halledeceğiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimden sonra mevcut ekonomi politikalarını terk edeceğini kimse beklemesin. Sayın Cumhurbaşkanı bu modelin mimarıdır. Birileri yüksek faiz bekliyor, gerçekleşmeyecek. Hükümetin değişmesi ortodoks politikaya dönüş demek değil.

"KKM'DEN ÇIKIŞ BU YIL OLMAYABİLİR"

KKM açıkçası geçici olarak getirildi. Bu yılın sonuna kadar uygulanıyor. Ama öyle bir noktaya döndü ki Türkiye'deki vatandaşlarımız, 2,5 milyon vatandaşımız var. Türkiye'deki kullanıcı tarafından o kadar kabul edilen bir araca dönüştü ki, bununla ilgili çıkış senaryoları bu yıl olmayabilir. Bunun adımlarının atılabilmesi için piyasadaki tüm şartlar optimal seviyeyi yakalamalı. Şimdi tabii seçime giderken çok zorlandık ama seçimden sonra 5 yıl gibi bir uzun dönemli bir alanda bunlarla ilgili çok daha temel düzenlemeler yapılarak çıkış senaryosu ancak seçimden sonra güncellenerek ortaya konabilir."