Bilgin’in Türkiyesi

Bilgin’in Türkiyesi
Asgari ücret zammı ile ilgili mesaisini bitiren, Türk İş’in hesapladığı açlık sınırını aşağı çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ülkedeki refah seviyesine ilişkin eleştirileri de haksız buldu. Bilgin’e...

Asgari ücret zammı ile ilgili mesaisini bitiren, Türk İş’in hesapladığı açlık sınırını aşağı çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ülkedeki refah seviyesine ilişkin eleştirileri de haksız buldu. Bilgin’e göre Türkiye 2000’lerden bu yana yükselişin içinde. Bilgin’e göre bu yükselişin göstergelerinden birisi her evin önünde otomobil olması, bir diğeri de çocukların okula gitmesi.

“Türkiye zincirlerini kırdı” diyen Bakan Bilgin, “Bizim rakamlarımıza bakmayın, OECD rakamlarına bakın. Türkiye 2000’de neydi? Sanayide hangi ürünleri üretiyordu, savunma sanayinde neler vardı? Türkiye değişiyor. Refah seviyesine bakın. Türkiye’de bütün ailelerin, her gelir grubundan ailelerin kapısında otomobili var, çocukları okuyor. Netice itibarıyla hepimiz bireysel hayatımızdan bunu hissedebiliriz” ifadelerini kullandı.

SEFALET ENDEKSİ BAKAN'I DOĞRULAMIYOR
Evrensel bazda ortaya konulan endeksler ise Bakan Bilgin’i doğrulamıyor. İşsizlik, enflasyon, faiz ve milli gelir gibi ekonomik göstergelerin esas alınarak hesaplandığı Dünya Sefalet Endeksi’nde Türkiye 156 ülke içinde 21. sırada yer aldı. Sefalet sıralamasında Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ise ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de ekonomik veriler bazı Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin gerisinde.

KİŞİ BAŞINA GELİRDE 78’İNCİ
Türkiye’de kişi başına milli gelir de dolar bazında 2014’ten bu yana düzenli olarak düşüyor. Kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) Cumhuriyet tarihinde ilk kez 7 yıl üst üste düştü. Kişi başına gelirde Türkiye 2015’te 66’ıncı sıradayken 2021’de 78’inciliğe kadar geriledi.