Deprem bölgesinde sulama ve depolama hasarları çiftçiyi zorluyor

Deprem bölgesinde sulama ve depolama hasarları çiftçiyi zorluyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar alan sulama kanalı, depo ve makineler nedeniyle çiftçinin üretim yapması zorlaştı. TZOB Başkanı İçmez, önlemler seçim sonrasına kalırsa geç olacağını söyledi.Deprem nedeniyle sulama...

Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar alan sulama kanalı, depo ve makineler nedeniyle çiftçinin üretim yapması zorlaştı. TZOB Başkanı İçmez, önlemler seçim sonrasına kalırsa geç olacağını söyledi.

Deprem nedeniyle sulama alt yapısı, depolama ve araç gerecin hasar aldığı 11 ilde özellikle buğday, mısır ve pamuk haşatında sorun yaşanacağı belirtildi.

Üreticinin alım gücünün tamamen kaybolduğunu aktaran Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, sulama ve depolama hasarlarının çiftçiyi vurduğunu aktardı.

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre Buğday, şu anda yeni ekimi devam eden mısır ve pamuk hasadında büyük problem yaşanacağını aktaran Okay, “Depolama alanları hasar gördü. Burada 60' yakın çiftçinin fabrikası var ve bunların 50 tanesinde hasar var. Alıcılar piyasaya çıkmadığı zaman sorun yaşanır. En son aldığımız duyumlarda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Antakya'da şube dışında silo açmayacağını öğrendik. TMO alıcı pozisyonuna geçmezse, ürün satamaz ise zaten çiftlik fabrikaları olsun, un fabrikaları olsun, depolama sıkıntısı yaşanacak. İster istemez piyasada talep olmayacak arz fazla olacak. Bu da fiyatlara direk yansımış olacak. Bu bizi çiftçiyi korkutan bir durum. Daha vaktimiz varken yetkililerin buna bir önlem almasını istiyoruz” talebini dile getirdi.

“DEPREMİN SIKINTISINI ATANA KADAR KALKINMA İLİ OLALIM”

Deprem sonrası Asi nehrinde kaymalar olduğunu ve barajların hasar aldığını kaydeden Okay, sulama garantisi olmadığını ve ikinci ürün ekilmesin diye çağrı yaptıklarını aktardı. Okay, “Bu sene tek ürün tek ekim dönemi yaşanacak. Baraj sahalarına zaten ikinci ürün ekmeyin mesajını attılar” ifadelerini kullandı. “Derin kuyulardan alınan su, elektrik faturası olarak, barajdan çekilen su, sulama bedeli olarak çiftçiye yansıyor. Burada bizim Hataylının devletten talebi şu: Güneydoğu'da elektriğin bir kısmını devlet sübvanse ediyor. Kalkınma özellikli bölge diye. En azından 3-5 sene depremin sıkıntısını atana kadar bize de bu imkanın sağlanması lazım” diye konuşan Okay, faturaların indirime gitmesi gerektiğini aktardı.

61.3 MİLYAR TL'LİK GELİRİN 3'TE 1'İ HASARDA

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı raporuna göre, 2021 yılı itibarıyla deprem bölgesinin GSYH'ye katkısı 713.9 milyar TL olurken, bu tutarın yüzde 8. 6'sına tekabül eden 61.3 milyar TL tarım sektöründen elde edildi. Ülkenin tarımsal hasılasının yüzde15.3'ü depremden etkilenen illerde üretilirken, Gaziantep dışında kalan illerde tarımın ekonomi içindeki payı ülke ortalamasının üzerinde. Yine rapora göre bölgede tarım sektöründe meydana gelen hasarların toplamı ilk tespitlere göre 24.2 milyar TL (1.3 milyar dolar) düzeyinde hesaplandı.

“SEÇİM SONRASINDA GEÇ KALINACAK”

Bölgedeki çiftçinin yüzde 70'inin kamu bankalarına borçlu olduğunu aktaran Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez yapılandırma gerektiğini belirterek “Tarım ve bölge seçim ötesinde yeniden ayağa kaldırılacak şekilde yeniden desteklenmeli. Seçim sonrasında kesinlikle geç kalınacak. Seçim beklenmemeli. Seçim vaadi dışında somut olarak desteklenmezse üretici alandan çekilir” diye konuştu.