Ekonomim yazarı Aktaş: Bir yılda ödenecek dış borç 203 milyar doları aştı

Ekonomim yazarı Aktaş: Bir yılda ödenecek dış borç 203 milyar doları aştı
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde "Türkiye dış borçta yeni bir eşiği de geride bıraktı. Merkez Bankası verilerine göre, mart ayı itibarıyla bir yılda vadesi dolacak dış borçta 200 milyar dolar sınırı...

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde "Türkiye dış borçta yeni bir eşiği de geride bıraktı. Merkez Bankası verilerine göre, mart ayı itibarıyla bir yılda vadesi dolacak dış borçta 200 milyar dolar sınırı ilk kez aşıldı. Marttan itibaren bir yıllık dönemde tam 203 milyar 330 milyon dolar dış borcun vadesi doluyor." diye yazdı.

Aktaş, söz konusu borcun Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve bankalara ait olduğunu belirterek "Şimdi yukarıdaki dağılıma bakıp "Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı’nın borcu azmış, varsın borcu çok olan bankalar ve şirketler düşünsün” diyen kuşkusuz çıkacaktır. Keşke öyle olsa, keşke o kadar basit olsa! Yurt dışına olan borç, sonuçta kamuya dert...

O ödemeyi yapmak durumunda olan ister banka, ister şirket; dövizi nereden bulacak? Elinde TL banka banka gezecek, olmadı piyasadan toplamaya çalışacak ve bir döviz talebi doğuracak.

O döviz talebi sonuçta dönüp dolaşıp Merkez Bankası’na ulaşacak.

Merkez Bankası ne yapacak; “Döviz hesaplarınızı azaltın” diye bankaların boğazını biraz daha sıkacak, bankalar da nefesleri kesilmesin diye KKM’yi daha cazip hale getirmeye çalışacak.

Merkez Bankası’na bu yetmez! İhracatçının dövizine belki daha fazla oranda el koyacak. İhracatçıya ayrıca reeskont kredisi kullandırıp döviz elde etmeye çalışacak.

Bunlar da yetmeyecek, yetmiyor da zaten... O zaman daha fazla swap anlaşması yapılmaya çalışılacak." dedi.