Stratejist Tunç Şatıroğlu: Burası KKM, buradan çıkış yok!

Stratejist Tunç Şatıroğlu: Burası KKM, buradan çıkış yok!
Stratejist Tunç Şatıroğlu, sürekli olan artan ve mevduat büyüklüğü 4 Ağustos'la biten haftada 3,2 trilyon lirayı aşan Kur Korumalu Mevduat'a (KKM) yönelik "Burası kur korumalı mevduat buradan çıkış yok" ifadelerini kullandı.KKM'nin...

Stratejist Tunç Şatıroğlu, sürekli olan artan ve mevduat büyüklüğü 4 Ağustos'la biten haftada 3,2 trilyon lirayı aşan Kur Korumalu Mevduat'a (KKM) yönelik "Burası kur korumalı mevduat buradan çıkış yok" ifadelerini kullandı.

KKM'nin kaynak yuttukça büyüdüğüne işaret eden Şatıroğlu, ödemelerin Merkez Bankası'na devredilmesinin de "hiperenflasyon" tehlikesinin önünü açmış olabileceğini belirtti. Şatıroğlu "KKM büyüdükçe dolara müdahale daha da gerekli oluyor. İrrasyonellik güçleniyor. Kur korumalı mevduatta aşağı yönlü risk yok ve bu da yatırımcının riskli varlıklara geçmesi önünde engel oluşturuyor. Zaten risk almak istemeyenler tercih ediyor" dedi.

Şatıroğlu sosyal medyadan şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kur korumalı mevduat bir çeşit Markov zincirlerindeki yutucu duruma benziyor. "Aşırı negatif reel faizde irrasyonel olarak inat edeceğim ama insanlar da dolar almasın" şartı altında "bir de bunu deneyelim" diyerek farklı yöntemler arasından rastgele seçim yapılıyordu. Sonunda Özal'ın kaldırdığı KKM geri geldi. KKM yutucu durum oldu. Bir kere başlayınca artık bitirilemiyor. Bitirilmesi için uygun şartlar oluşturulamıyor. Çünkü bu şartları oluşturmanın maliyetine katlanmak istenmiyor. İyi niyetli akademisyenlerin çıkış önerileri de kulak arkası ediliyor.

Kur korumalı mevduatın TCMB tarafından devralınmış olması hiperenflasyona giden yolu açmış olabilir. Kur korumalı mevduat yutucu durum olduğu gibi kaynakları da bir kara delik gibi yutan bir yapı. Daha çok kaynak yuttukça daha da büyüyor. Kur korumalı mevduat hiperenflasyona yol açmasın diye dolar kuruna müdahaleler devam ediyor. Dolar kuruna müdahale devam ettikçe doların daha da artacağı beklentisi de artıyor. Bu da KKM'yi büyütmeye devam ediyor. KKM büyüdükçe dolara müdahale daha da gerekli oluyor. İrrasyonellik güçleniyor. Kur korumalı mevduatta aşağı yönlü risk yok ve bu da yatırımcının riskli varlıklara geçmesi önünde engel oluşturuyor. Zaten risk almak istemeyenler tercih ediyor. Dışarıdan para bulacağız beklentisi canlı olduğu için ya dolar düşerse korkusu da kur korumalıyı besliyor. Burası kur korumalı mevduat buradan çıkış yok."