Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faizi sabit tutmasına ne tepki verdi?

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faizi sabit tutmasına ne tepki verdi?
Merkez Bankası şubat ayı politika faizini yüzde 45'te sabit tuttu. Ekonomistlerden bazıları 'şahin' yorumu yaparken bazıları 'ilk fırsatta da indirime gidecek' yorumunda bulundu. İşte ekonomistlerin faiz kararına verdikleri tepkiler...Politika...
Merkez Bankası şubat ayı politika faizini yüzde 45'te sabit tuttu. Ekonomistlerden bazıları 'şahin' yorumu yaparken bazıları 'ilk fırsatta da indirime gidecek' yorumunda bulundu. İşte ekonomistlerin faiz kararına verdikleri tepkiler...

Politika faizini şubat ayında yüzde 45'te sabit tutan Merkez Bankası'nın, "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" açıklaması da ekonomistler tarafından eleştirildi.

İşte ekonomistlerden Merkez Bankası'nın faiz kararına tepkiler:

İktisatçı Mahfi Eğilmez, "TCMB politika faizini sabit tuttu. Asıl olan faizi değil enflasyonu önce sabit tutabilmek sonra da düşürebilmek. Keşke ona uğraşsalardı" yorumunu yaptı.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Merkez Bankası enflasyonda sorun yokmuş gibi davranmış" ifadesini kullandı.

Ekonomist Emre Alkin, "Şaşırmadık.. 'İlk fırsatta indirecek' diye de ekliyoruz." diye belirtti.

Dr. Barış Esen, "Merkez Bankası'nın ana senaryosu TL'de reel değerlenme. Merkez Bankası faiz metninden 'Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir'" ifadesini kullandı.

Esen, Merkez Bankası'nın faizi değiştirmediğini ama mevduat faizinde düşüşe izin vermem mesajı verdiğini belirtti.

Ekonomi Yazarı Uğur Gürses, "Merkez Bankası, 1. Kilometre taşlarını betimlemiş, 2. Tepki fonksiyonunu biraz daha açık hale getirmiş" dedi.

Mustafa Sönmez, "TCMB, beklendiği gibi politika faizini %45'te tuttu. Bu karar, Mart ayında da değişmez. Nisan'da ne olacağı seçim sonucuna bağlıdır. Erdoğan, seçim sonucundan bakalım nasıl bir yol haritasına yönelecek. Bu mesele, Erdoğan'ın kararına bağlıdır ne yazık ki. Şimşek, uygular; Yes man!" yorumunu yaptı.

Tunç Şatıroğlu, "Enflasyon lobisi kazandı. Şahabi para politikasına dönüşün ilk adımı atıldı" dedi.

Ekonomist İris Cibre Merkez Bankası'nın kararını şu şekilde yorumladı:

"Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır"

Ocak enflasyonu 6.7% geldi

Şubat da 5% civarında gelecek

Sene sonu beklentileri bozuluyor, TCMB beklentisinin 7 puan üzerinde

Daha nasıl bir bozulma bekleniyor ki acaba?

İşimizi şansa bıraktık, yine...

PPK metninde çok önemli iki noktaya da değinmek gerek

1) Enflasyonda anahtar TL'nin reel değer kazanmasının sağlanması

2) Dezenflasyon başlayana kadar sıkı duruşun sürdürüleceği

1. sinin uygulandığını net olarak biliyoruz

2. si içinse benim şüphelerim var.

Şubattan sonra 3%, 2,80% falan gelmeye başlarsa dez-enflasyonist süreç mi denecek mesela?

Yoksa 1%'e düşerse mi"

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, 2 Şubat'ta sosyal medya hesabından faizin sabit tutulacağını "Tüm faiz artışlarını bir kişiye yaptırıp yolladılar! Artık faiz artırımı yok, yeni başkan tertemiz bir sayfa ile yoluna devam edebilir…" diyerek belirtmişti.