Ekonomistler vergi yağmurunu yorumladı: "Kaşığın ucuyla ver, sapıyla çıkar!"

Ekonomistler vergi yağmurunu yorumladı: "Kaşığın ucuyla ver, sapıyla çıkar!"
Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamelerle birçok mal ve hizmetin fiyatını etkileyecek vergi artışları getirildi. Buna göre KDV'de yüzde 8 olarak uygulanan dilim yüzde 10'a, yüzde 18 olarak uygulanan dilim de yüzde 20'ye yükseltildi....

Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamelerle birçok mal ve hizmetin fiyatını etkileyecek vergi artışları getirildi. Buna göre KDV'de yüzde 8 olarak uygulanan dilim yüzde 10'a, yüzde 18 olarak uygulanan dilim de yüzde 20'ye yükseltildi. Buna göre, sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetede KDV oranı yüzde 8’den yüzde 20’ye çıkarıldı.

Benzin, tütün, alkol ve elektronik cihazların KDV oranları da yüzde 20 oldu.

Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.

Yurt dışından getirtilen cep telefonlarındaki harç tutarı 6 bin 91 liradan 20 bin liraya yükseltildi.

TIKLAYIN- Noter, pasaport ve vize harçlarına büyük zam: Yurtdışından getirilen telefon kullanım harcı 20 bin oldu

TIKLAYIN- Resmi Gazete’de yayımlandı: Katma Değer Vergisinde artışa gidildi | İşte yeni KDV oranları

Ekonomistlerden ilk yorumlar

Kararnamelerin yayımlanmasının ardından ekonomistler sosyal medya hesaplarından kararları değerlendirdi. İşte o değerlendirmeler:

Hakan Kara: Bütçe dengesini yeniden tesis etme çabası makul

Bütçe dengesini yeniden tesis etme çabası makul. Öte yandan maliye politikasının bütçe dengesinin ötesinde refah, vergi adaleti, bölüşüm ve verimlilik gibi faktörler açısından da ele alınmasında fayda var. 2001 sonrası uygulanan politikaların ötesine geçmek istiyorsak bunu yapmamız gerekiyor. Etkin bir çerçeve için, örneğin yüksek miktardaki verimsiz teşviklerin (vergi, kredi, prim vs) gözden geçirilerek sadeleştirilmesi ve uzun vadeli sanayi politikası ile uyumlaştırılması sağlanmalı.

Mustafa Sönmez: Kaşığın ucuyla ver, sapıyla çıkar!

Zengini değil, ortalama tüketiciyi yolacaklar vergi diye. KDV yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. Benzin, tütün, alkol, elektronik cihazlarda KDV yüzde 20  KDV'si yüzde 8 olan birçok üründe oran yüzde 10'a çıkarıldı. İğneden ipliğe 2 puan vergi zammı geldi. Kaşığın ucuyla ver, sapıyla çıkar!

Arda Tunca: Bedeli ödeyen halk

Yeni bakan ve yeni TCMB başkanı güven veremedi. Kendilerinden, bazı kesimlerin bekledikleri kredibilite yerine vergiler geldi. Ekonomi yönetimi, hatalarının bedelini ödemiyor. Bedeli ödeyen halk. Ancak! Her toplum, hak ettiği gibi yönetilir. Yönetimler de bu halktan çıkıyor.

Uğur Gürses: Maaş zammı yasalaşmadan KDV zammı yürürlüğe girdi

Maaş zammı yasalaşmadan KDV zammı yürürlüğe girdi…başkanlık rejiminin hızı müthiş.

Burak Arzova: Şu ana kadar herhangi bir tasarruf planı öngörmeyen bir dengeleme süreci içindeyiz

Bütçeyi denkleştirmek için gelir tarafında vatandaşa ‘acımasızca’ yüklenen ama gider tarafında şu ana kadar herhangi bir tasarruf planı öngörmeyen bir dengeleme süreci içindeyiz. Umarım tasarrufları da bu kadar ‘acımasızca’ görürüz

Yalçın Karatepe: Önce vergi artışı ile paralarını alalım, sonra bir kısmını “müjde” diye geri verelim

Önce vergi artışı ile paralarını alalım, sonra bir kısmını “müjde” diye geri verelim.