Eski BOTAŞ müdüründen hükümete: BOTAŞ'ın varlıklarını bölüp satacak mısınız?

Eski BOTAŞ müdüründen hükümete: BOTAŞ'ın varlıklarını bölüp satacak mısınız?
Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, BOTAŞ'ın Rus doğal gaz şirketi Gazprom'a olan borcunun ertelenmesine ilişkin hükümete "Bu borcu nasıl geri ödeyeceksiniz? Ödenemezse BOTAŞ'ı İletim, LNG Terminalleri, Yeraltı depoları...

Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, BOTAŞ'ın Rus doğal gaz şirketi Gazprom'a olan borcunun ertelenmesine ilişkin hükümete "Bu borcu nasıl geri ödeyeceksiniz? Ödenemezse BOTAŞ'ı İletim, LNG Terminalleri, Yeraltı depoları ve Ticaret diye bölüp özelleştirecek misiniz?" sorusunu yöneltti. Yardım ayrıca Gazprom'un daha önce Sovyetler Birliği'nden ayrılan ülkelerin gaz borcuna karşılık boru hatlarını istediğini yazdı.

Geçtiğimiz aylarda BOTAŞ'ın Rusya'ya olan 20 milyar dolarlık doğal gaz borcunun ertelendiği iddia edildi. BOTAŞ yaptığı açıklamada iddiaların doğru olmadığını ifade etse de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı açıklamada BOTAŞ'ın borcunun ertelendiğini ancak bu miktarın 20 milyar dolar olmadığını söyledi. Dönmez, ertelenen borç miktarı hakkında ise yorum yapmadı.

TIKLAYIN- Bakan Dönmez’den BOTAŞ’a yalanlama

Gökhan Yardım ise söz konusu borcun ödenememesi durumunda BOTAŞ'a ait LNG, İletim, depo gibi varlıklarının son dönemlerde Türkiye'nin özelleştirmeler konusunda yakın ilişkiler içerisinde olduğu Körfez ülkeleri ve Rusya'ya satılıp, satılmayacağını sordu. Yardım söz konusu duruma örnek de vererek "Geçmişte Gazprom'un eski SSCB ülkerinde borcuna karşılık boru hatlarını istediğini doğalgaz işiyle uğraşanlar olarak biliyoruz, okuduk" dedi.

Erdoğan: Körfez ülkelerinden gelen paralar bizi rahatlattı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün katıldığı bir televizyon programında Körfez ülkeleriyle TCMB arasında son dönemde yapılan swap anlaşmalarına dikkati çekerek "Körfez’den falan bizim sistemimizin içerisine para depo eden ülkeler oldu. Bu da tabii ne yaptı, ister istemez kısa bir süre için de olsa Merkez Bankamızı, piyasamızı rahatlattı. İnşallah bu seçimi de pazar günü hayırlısıyla kapattığımızda zaten göreceksiniz buraya liderler nasıl gelecekler. Veya ben o liderlere şükran borcumu ifade etmek için süratle nasıl gideceğim, bunları da göreceğiz." ifadelerini kullandı.

"Borç nasıl ödenecek?"

Yardım'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Gazprom Botaş alacakları hakkında Tweet atan Ali Arif Aktürk, hem Gazprom, hem de Botaş tarafından tekzip edildi. Peki konu kapandı mı? Asıl sorun neydi? Bu konu bir milli güvenlik meselesi mi? Fatih Dönmez "20 milyar dolar kadar değil" dediği borç nasıl ödenecek?"

konuları meselenin özüydü ve tartışılmadı. Biz vatandaşlar doğalgaz faturalarımızı 2022 yılında öderken bize "evlerde doğalgaz kullanımıyla ödenen faturaların her 80 lirasını hükümetin ödediğini iddia edildi" ama anlıyoruz ki aslında bu 80 liraları Gazproma borç yazılmış.

"Ticaret diye bölüp özelleştirecek misiniz?"

Yarın bu borcun geri ödemesi geldiği zaman seçimler de bittiğine göre biz vatandaşlardan bu borcun geri ödemesini isteyecek misiniz? Bu borcu nasıl geri ödeyeceksiniz? Ödenemezse BOTAŞ'ın İletim, LNG Terminalleri, Yeraltı depoları ve Ticaret diye bölüp özelleştirecek misiniz?

Bu özelleştirmelere Rusya, İran, Katar, ABD Gaz şirketleri ve başka şirketler teklif verip satın almak isterlerse engelleyecek misiniz? Yoksa satacak mısınız? Bu konular bana göre ülkemizin milli güvenlik sorunudur. Geçmişte Gazprom'un eski SSCB ülkerinde borcuna karşılık boru hatlarını istediğini doğalgaz işiyle uğraşanlar olarak biliyoruz, okuduk. Biz vatandaşlar olarak doğalgaz borcumuzu ödememize rağmen neden Gazproma borç yaptınız? Bu borcu nasıl geri ödemeyi planlıyorsunuz? Bu sorulara cevap vermek lazım.

Selanikte bir konferansta konuşmacı olduğum için konu hakkındaki görüşlerimi ancak ifade edebiliyorum. Saygılarımla"