Garantici müteahhitler zarar etmiş: 44 şirketten 37'si 2023'te zarar beyan etti!

Garantici müteahhitler zarar etmiş: 44 şirketten 37'si 2023'te zarar beyan etti!
Vergi paketi hazırlanırken derlen bilgilerde Yap-İşlet-Devret modeliyle devletten ne olursa olsun parasını tahsil eden büyük şirketlere ait dikkat çeken bilgiler var. Bu bilgilere göre şirketlerin ekseri kısmı kar değil zarar etmiş.

Yeni vergi paketi taslağında, Yap-İşlet-Devret ve Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) ile yapılan projeler kapsamında elde edilen kazançların vergisinin de artırılması planlanıyor. Bu oranın yüzde 25 yerine yüzde 30 olarak uygulanacağı belirtiliyor. Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığının yaptığı çalışmada düzenlemenin 44 mükellefi ilgilendirdiği notu var. Yani Türkiye’de YİD VE KÖİ ile yatırım yapan özel şirket sayısı sadece 44. Yapılan çalışmada yeni uygulamanın 557 milyon TL kurumlar vergisi etkisi oluşturacağı bilgisi de yer alıyor.

Aynı çalışmada bu 44 şirketin geçen yıl gelirlerine ilişkin bilgiler de var.

gqvlv5vwsaaalpe.jpg

Peki şimdiye kadar bu 44 şirket vergi ödemedi mi? Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı metne göre, 2023 yılında hali hazırda 44 kurum bu kapsamda olmasına rağmen yalnızca 7’si vergi ödedi, 37’si zarar beyan etti. Aynı belgeye göre 7 kurumun 12,6 milyar TL’lik matrah beyanında bulunduğu ve bu tutar üzerinden 2,8 milyar TL kurumlar vergisi ödediği görülüyor. Kalan 37 kurum ise matrah beyan etmedi. Yani devlete zarar ettiğini bildirdi. Bu 37 kurum bu süreç içinde devletten garanti alacaklarını da tahsil etti.

Bu şirketlerden hangisinin kar hangisinin zarar ettiği ise belgelerde yer almadı.

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan projeler arasında; Gebze - Orhangazi - İzm​ir Otoyolu , Kuzey Marmara Otoyolu, Kınalı - Tekirdağ - Çanakkale Otoyolu, Ankara - Niğde Otoyolu , Menemen - Aliağa - Çandarlı Otoyolu, Aydın - ​Denizli Otoyolu, Çeşmeli-Erdemli - Silifke - Taşucu Otoyolu Projesi bulunuyor.

Kamu Özel İşbirliği projeleri kapsamında ise en dikkat çeken yatırımlar sağlık alanında. Yani şehirden uzağa inşa edilen şehir hastaneleri..

İktisatçı Prof. Dr. Uğur Emek, Maliye Bakanlığı’nı bu otoyol ve sağlık tesisleri yaptıran Sağlık ve Ulaştırma Bakanlıklarına matrah beyan etmeyen şirketlerin hangileri olduğunu sormaya davet etti.

Emek, “Sağlık ve Ulaştırma bakanlıkları bu şirketlerin kuruşunu bilirler. Maliye bakanlıklara bir sorsun, matrah beyan etmeme sorunu nedir.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Emek, "Zarar eden şirketlerin vergisini yüzde 25’ten 30’a yükseltsen ne olur?" sorusunu da yöneltti.

ekran-goruntusu-2024-06-23-143325.png

Kaynak:Leyla Aydoğan

Öne Çıkanlar