Hakan Kara'dan TCMB'nin düşen faizlerine 2 çözüm önerisi: "Kurlar üzerinde olumsuz etki yaratıyor"

Hakan Kara'dan TCMB'nin düşen faizlerine 2 çözüm önerisi: "Kurlar üzerinde olumsuz etki yaratıyor"
Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, Merkez Bankası'nın KKM ödemeleri ve rezervlerde artış sağlamak için piyasadan döviz alması ve KKM ödemeleri için bankalara çok miktarda TL verdiği için referans faizlerinin düşmesini köşesinde...

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, Merkez Bankası'nın KKM ödemeleri ve rezervlerde artış sağlamak için piyasadan döviz alması ve KKM ödemeleri için bankalara çok miktarda TL verdiği için referans faizlerinin düşmesini köşesinde değerlendirdi. Kara, söz konusu durumun kurlar üzerinde negatif etki yarattığını belirterek çözüm için 2 öneri verdi.

Kara Twitter'dan şu açıklamayı yaptı:

"Merkez Bankası bir taraftan döviz alırken diğer yandan yüklü KKM ödemeleri yaptığı için bankaların TL likiditesi arttı, bu nedenle son günlerde TCMB bankalardan nette borç alıcı konumuna düşüyor. Bu durum, referans faizlerin yukarı gitmesi gereken bir dönemde, tam tersine piyasa faizlerini düşürdüğü için kur üzerinde olumsuz etki yapıyor. İki türlü çözülebilir.

1) Bankaların fonlama ihtiyacını artıracak (ZK, Hazine borçlanması, likidite tahvilleri gibi) düzenlemeler

2) 2001-2010 dönemindeki gibi politika faizinin gecelik borçlanma faizi yapılması ve resmi faizlerin buna göre ayarlanması.

İkinci seçenek resmi tabela faizlerinde daha fazla artış gerektireceği için (siyasi kısıtlar da dikkate alındığında) ne kadar tercih edilebilir emin değilim."

Ne olmuştu?

Merkez Bankası, rezervlerini güçlendirmek ve Hazine’den üzerine devredilen KKM yükünü ödeyebilmek adına piyasadan döviz alımlarına başladı. Alınan dövizler piyasayı TL’ye boğunca, TCMB’nin faizleri geriledi. TCMB’nin net fonlaması 4 yıl sonra ilk kez eksiye geçti. Bu durum yeni dönemde başlayan parasal sıkılaşmaya darbe vurdu.

TIKLAYIN- TCMB, KKM yükü ve rezerv sıkıntısı nedeniyle piyasayı TL’ye boğdu: Faizler düştü, parasal sıkılaşma tehlikede