HANGİSİNE İNANALIM?

HANGİSİNE İNANALIM?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin tüketici fiyatları endeksini açıkladı. Buna göre enflasyon temmuzda aylık yüzde 2.37 oldu. Yıllık TÜFE ise yüzde 79.60 olarak açıklandı. Böylece tüketici enflasyonu,...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin tüketici fiyatları endeksini açıkladı. Buna göre enflasyon temmuzda aylık yüzde 2.37 oldu. Yıllık TÜFE ise yüzde 79.60 olarak açıklandı. Böylece tüketici enflasyonu, 1998’den beri son 24 yılın zirvesine çıktı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise temmuz ayında enflasyonun yüzde 5,03 arttığını belirtti, yıllık enflasyonun yüzde 176 olduğunu bildirdi. Veriler yıllık enflasyonda yükseliş serisinin 14. aya ulaştığını gösterdi.


TÜİK’e göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise aylık yüzde 5,17 artış gösterdi. Yıllık yurt içi üretici fiyatları da yüzde 144,61 olarak kaydedildi. TÜFE, temmuzda geçen yılın aralık ayına göre yüzde 45,72, Yİ-ÜFE ise yüzde 70,04 arttı.

Tüketici fiyatları Temmuz’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 79,60 artış kaydetti. Çekirdek enflasyon göstergesi ise yüzde 61,69’a yükseldi.


Verilerin ardından enflasyonla politika faizi arasındaki makas 65,6 puanla rekor seviyeye yükseldi.

Enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle temmuzda yıllık bazda en hızlı artış yaşayan ana harcama grubu yüzde 119,11 ile ulaştırma oldu. Ulaştırma grubunu yüzde 94,65 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 88,35 ile ev eşyası takip etti.

Aylık bazda bakıldığında en yüksek artış yüzde 6,98 ile sağlık, yüzde 6,85 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 4,50 ile eğlence ve kültür grubunda yaşandı.

TÜİK BAŞKANI'NDAN ENFLASYON ÖNCESİ BEŞTEPE'YE ZİYARET
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, enflasyon rakamları açıklanmadan hemen önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Beştepe’de görüşmeye gitti. Görüşme basına kapalı gerçekleşirken ziyaret ile ilgili herhangi bir detay verilmedi.

TÜİK-İTO FARKI 19,5 PUANA ÇIKTI
İktisatçı akademisyen Prof. Dr. Hakan Kara, tarihsel olarak birlikte hareket eden TÜİK enflasyonu ile İTO enflasyonu arasındaki farkın son 4 ayda 19,5 puana ulaştığına dikkat çekti. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) aylık yüzde 4,09, yıllık yüzde 99,1 seviyesinde hesapladığı temmuz enflasyonunu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yüzde 79,6 olarak açıkladı. TÜİK enflasyonunun, AA Finans’ın anketinde çıkan yüzde 81,42’inin dahi gerisinde kalması dikkat çekti. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, TÜİK enflasyonu ile İTO İstanbul enflasyonunun tarihsel olarak birlikte hareket ettiğine belirterek, “Son dört ayda 19,5 puana ulaşan fark dikkat çekici” dedi.

‘ARTIK ÜLKE DAHA DA FAKİR’
Ekonomist İris Cibre de yıllık enflasyonu ENAG’ın yüzde 176, İTO’nun yüzde 99, TÜİK’in ise yüzde 79,6 olarak hesapladığına işaret ederek, “TÜİK iyi ki artık kalem fiyatlarını ve bölgesel enflasyonu açıklamıyor, mazallah 3 haneliye çıkabilirdi enflasyon… Artık tüm ülke daha da fakir ve bunun tek nedeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlar” değerlendirmesinde bulundu.

2003’TEKİ 100 TL’NİN DEĞERİ BUGÜN 9 TL’YE DÜŞTÜ
Finans uzmanı Murat Kubilay ise TÜİK verilerine göre 19 yıllık enflasyonun yüzde 987’ye ulaştığını belirterek, 1 Ocak 2003’teki 100 TL’nin bugünkü değerinin 9 TL’ye düştüğünü vurguladı. Ekonomist Murat Sagman “TÜİK temmuz 2022 enflasyonunu yüzde 79,60 olarak açıkladı ve büyük bir şans ve tesadüf ile yüzde 80’nin altında kaldı” dedi.

G-20 ÜLKELERİNDE ENFLASYON LİDERİ TÜRKİYE
G-20 ülkeleri arasında Türkiye'nin enflasyondaki açık ara liderliği de devam etti. G-20 ülkeleri içinde Temmuz ya da en son açıklanan verilere göre Türkiye ilk sırada yer alırken, Türkiye'yi Arjantin izledi.

1965'TEN BU YANA EN UZUN YÜKSELİŞ SERİSİ
Yıllık enflasyonda yükseliş serisi Temmuz ayında 14. aya ulaştı. Böylelikle 1965 yılına kadar uzanan veri setine göre enflasyonda en uzun yükseliş serisine erişildi.
Bundan önce en uzun yükseliş serisi 11 ay ile 1977-1978 döneminde yaşanmıştı.

BEKLENTİ YÜZDE 81 SEVİYESİNDEYDİ
Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine katılan 20 kurumun medyan beklentisi temmuz ayında TÜFE’nin aylık yüzde 3,20, yıllık yüzde 81,03 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi.


ÖNCÜ GÖSTERGELERDE ARTIŞ İVMESİ DEVAM ETTİ
Enflasyon açısından öncü gösterge olarak kabul edilen fiyat endekslerinde de yükseliş ivmesi Temmuz'da devam etmişti. İTO'nun yayımladığı perakende fiyat endeksi temmuzda yıllık bazda yüzde 99,11 artış gösterdi. Böylelikle bu endekste yıllık değişim Şubat 1998'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Benzer şekilde Türk-İş'in Ankara gıda enflasyonu göstergesi de yükselmeye devam etti. Konfederasyonun araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 7,01 oranında gerçekleşti. Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 128,44 olarak hesaplandı. Yedi aylık değişim oranı ise yüzde 66,90 oranında oldu.