Kalyon'da taşeronlaşma endişe yaratıyor

Kalyon'da taşeronlaşma endişe yaratıyor
3 bin işçinin çalıştığı Kalyon PV fabrikasında daha ucuza çalışan ve sosyal haklardan mahrum taşeron işçiler alındı. İşçiler taşeron çalıştırmanın ardından işten atmaların başladığını söyledi.Evrensel Gazetesi'nden...

3 bin işçinin çalıştığı Kalyon PV fabrikasında daha ucuza çalışan ve sosyal haklardan mahrum taşeron işçiler alındı. İşçiler taşeron çalıştırmanın ardından işten atmaların başladığını söyledi.

Evrensel Gazetesi'nden Samet Yeşil'in haberine göre, Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, yaklaşık 3 bin işçinin çalıştığı Kalyon PV fabrikasının kimi istasyonlarında çalıştırılmak üzere taşeron alımına başlandı. Taşeron alımına bağlı işten atmalardan endişeli olan işçiler, “Kimse sesini çıkartmazsa hepimizin sonu kapının önü olacak” diyor.

Kalyon PV fabrikasında Hak-İş’e bağlı Enerji-İş örgütlü. Çalıştırılan taşeron işçiler kadrolu işçilerin aksine daha düşük ücretlere çalıştırılıp iş sözleşmesinde yer alan yan haklardan faydalanamıyor. İşçiler, taşeron alımına bağlı işten atmalardan endişeli. İşten atmaların şimdiden başladığını söyleyen genç bir işçi “Taşeron çalıştırmak onlar için çok kârlı. Benden yaklaşık 5 bin daha az kazanıyorlar, sendikalı değiller, ayakkabı parası, prim gibi şeyler de yok. Bazılarını işten çıkardıklarını duyduk. Bize de sıranın gelmesinden korkuyoruz açıkçası” dedi.

Taşeron ve kadrolular arasında gerginlik

Taşeron işçiler ve kadrolu işçiler arasındaki ilişkiyi sorduğumuzda aldığımız yanıtlar değişkenlik gösteriyor. Uzun süredir Kalyon ‘da çalıştığını belirten bir kadın işçi, “Sonuçta onlar daha vasıfsız işler yapıyorlar. Ben yıllardır buradayım. Benim yaptığım işi yapabileceklerini düşünmüyorum. Hat içerisinde öyle çok muhatap olmuyoruz. Onlar yemeklerde, molalarda beraber takılıyorlar. Biz ayrı takılıyoruz. Onlar yüzünden işimizden olabiliriz sonuçta. Bence insanlar böyle düşünüyor” diyor, yanındaki söze giriyor: “Ben de bu tavrı anlamıyorum. Burası bu yüzden bu halde. Sanki statü olarak onlardan farklıyız gibi davranmanız yanlış. 5 kuruş fazla alan, birbirini ezmeye başlıyor. Ne olacak sen onu ezince? Maaşın daha fazla mı yatacak?”

"Ses çıkarmazsak sonumuz kötü"

Birçok fabrikada çalıştığını söyleyen bir işçi ise “Bunlar hep sendikayı göndermek için yapılıyor. Yavaş yavaş taşeronu arttıracaklar kadrolu işçi sayısı haliyle de sendikalı işçi sayısı düşecek. Öyle de oldu. Çok fazla işçi çıkardılar son zamanlarda. Kimse de sesini çıkartmazsa hepimizin sonu kapının önü olacak. İnsanlar şunu görmüyor eğer taşeronun maaşı artmazsa bize o ustalıkları bile vermeler. Sen ben yok. Ben nerde çalıştıysam böyle oldu. Biz daha kalabalığız ama yönetim bizden daha akıllı” diyor.

"‘Ayrımı yöneticiler başlatıyor"

Taşeron olarak çalışmaya başlayan bir işçi ise onlar tarafından durumu şu şekilde özetliyor: “Ben bu koşullara çalışmak zorundayım. Daha önce de bir sürü iş yaptım. Ben de isterim çok daha yükseğe çalışmayı ama elden bir şey gelmiyor. Bence Kalyon’un işçileri ile taşeron çalışanlar çok mesafeli birbirine ama neden ben anlamıyorum. İşten atılmaktan korkuyorlar evet, bence bunu yöneticiler kışkırtıyor. En ufak söz söyleyene bak eleman fazlalığı var zaten atarlar seni şeklinde tehditler savuruyorlar.”