Kiracıların koronavirüs nedeniyle fesih hakkı var
Koronavirüs salgınının mücbir bir sebep kapsamında değerlendirilebileceğini söyleyen Dr. Ferhat Kayış, “Bu açıdan sözleşmenin gerek olağanüstü fesih gerekse haklı sebeple fesih yoluyla sona erdirilmesi mümkündür” dedi.
Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi, ticaret hukuku uzmanı Dr. Ferhat Kayış, Kovid-19 salgınının mücbir sebep kapsamında değerlendirilebilecek bir durum olduğunu açıkladı. Dr. Kayış, “Koronavirüs Salgınının Konut ve Çatılı İşyerleri Kiralarına Etkileri Üzerine Düşünceler” başlıklı makalesinde, “Türk Borçlar Kanunu madde 331’de taraflardan her birinin, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hale getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebileceği hükme bağlanmıştır. Mücbir sebep niteliğindeki salgın hastalık, tacirler bakımından da kira sözleşmesinin feshi için haklı bir sebep teşkil etmektedir” dedi.
YAZILI YAPILMALI
Fesih bildiriminin yazılı yapılması gereğine dikkat çeken Dr. Ferhat Kayış, “Kanun koyucu yazılı şekli geçerlilik koşulu olarak belirlediği için, sözlü olarak yapılan bildirimler kiralayan tarafından inkâr edilmese dahi hiçbir hüküm ifade etmeyecektir. Yazılılık koşulu, mail, mesaj, mektup veya noter kanalıyla yerine getirilebileceği gibi, kiracının kendi el yazısıyla yazdığı feshe yönelik bildirimi kiralayana vermesiyle de yerine getirilebilir” uyarısında bulundu.
‘UYUM İSTENEBİLİR’
Ticaretle uğraşan iş yeri sahiplerinin, müşteri çevresinin etkilenmemesi adına kiracı olarak bulundukları yerleri terk etmek istemeyebileceğini de vurgulayan Dr. Kayış, bu durumda kira sözleşmesinin yeni koşullara uymasını isteme haklarına sahip olduklarını belirtti. Kayış, “Çünkü kendisinden kaynaklanmayan sebeplerle ediminin karşılığını alamayan sözleşme tarafından, edimini aynen yerine getirmesini beklemek dürüstlük kuralına aykırı düşer” ifadelerini kullandı.