Konut satışıyla vatandaşlık alınmasına dair sorunların Genel Kurul'da görüşülmesi önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
Kira artışlarında yüzde 25 sınırı uygulamasının denetlenmesi, konut satışıyla Türk vatandaşlığı kazanılmasının neden olduğu sorunların araştırılması amacıyla Meclis'e verilen araştırma önergesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminde görüşülmesine ilişkin öneri, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
İYİ Parti grubunun verdiği önergenin gerekçesini açıklayan İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş şunları söyledi:
"Kiracılara yönelik tahliye davalarında da ciddi bir artış olmuştur"
“İktidarın uyguladığı başarısız ekonomi politikasıyla ülkemiz birçok soruna gebe haline getirilmiştir. Kira artışları sorunu da bu nedenle vatandaşlarımızı ciddi anlamda etkilemeye başlamıştır. TÜİK verilerine göre ülkemiz hane halkının yüzde 60,7’si ikamet ettiği konutun sahibiyken, yüzde 27,6’sı ise kiracı konumundadır. Yükselen enflasyonla birlikte kiracılar çok zor duruma düşmüştür. 2022 Haziran ayında Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde 1 ile 2023 yılı temmuz ayına kadar yapılacak kira artışları için bir üst sınır belirlenmiştir. Buna göre uygulanacak artışın bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyeceği hüküm altına alınmıştır. Ancak bu polisiye tedbirler yaşanan sorunu çözemediği gibi birçok mağduriyete de sebep olmuştur.
Yüzde 25 üst sınır uygulamada yer edinememiş, kiracılara yönelik tahliye davalarında da ciddi bir artış olmuştur. Balyozla kapı kırmalar, yaralamalar ve hatta cinayetlere kadar ulaşan ev sahibi, kiracı ilişkileri sorunları ciddi anlamda karşımızda problem olarak durmaktadır. Ayrıca yeni ev kiralayacak vatandaşlarımızı koruyacak bir düzenleme henüz yapılmamıştır. Özellikle tayini çıkan memur gideceği şehirde yüksek kiralarla karşılaşmaktadır. Kira gideri memur maaşının en az yarısına tekabül etmektedir. Asgari ücretliler ise çoğu yerde talep edilen kiraları tek maaşla ödeyecek kadar gelir elde edememektedirler.
"3 yıl önce 3 bin- 3 bin 500 lira kira bandı şu anda 25 bin liraya çıkmıştır"
Bursa’da orta gelir grubunun oturabileceği bir sitede bundan 3 yıl önce 3 bin- 3 bin 500 lira kira bandı şu anda 25 bin liraya çıkmıştır. Böyle bir sitede bu memleketin kıdemli bir profesörü oturamaz. Böyle bir sitede bu memleketin namuslu bir hakimi, savcısı oturamaz. Böyle bir sitede bu memleketin namuslu bir avukatı, mühendisi, esnafı maalesef oturamaz. Nasıl bu hale getirdiniz bu memleketi? Bu memleketin saymış olduğum meslek grupları, Bursa gibi bir kentte, orta gelir grubunun oturabildiği bir sitede oturamaz ise ne yapacaktır? Asgari ücretli bir kira dahi ödeyemiyorsa bu memleketin gençleri, işsizleri ve hatta iş bulmuş çalışan genci ev kiralayamadığı için evlenmesini dahi erteliyorsa ne yapmayı planlıyorsunuz bu konuda?
Bunları mutlaka çözüme kavuşturmamız gerekmektedir. Malzeme maliyetleri, işçilik maliyetleri almış başını gitmektedir. Sığınmacıların, vatandaşlık elde etmek için 400 bin dolar vererek kendi iç hukukuna göre birkaç hanımı olan, 15-20 çocuğu olan Araplara bu memlekette 20 bin dolara vatandaşlık satıyorsunuz. Bundan derhal vazgeçilmesi lazım. Arsa maliyetleri çok ciddi anlamda yükselmiştir. Ucuz arsa mutlaka üretilmesi gerekmektedir. Türkiye’de 2 buçuk milyon konutu işgal eden sığınmacılar sorunu mutlaka ama mutlaka çözülmelidir.” (ANKA)