Mahfi Eğilmez: Yüksek enflasyon, gizli fon dolandırıcılığının nedeni

Mahfi Eğilmez: Yüksek enflasyon, gizli fon dolandırıcılığının nedeni
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İktisat Uzmanı Dr. Mahfi Eğilmez Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Eğilmez, enflasyonu indirmek için atılacak adımların kolay olmadığını...

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İktisat Uzmanı Dr. Mahfi Eğilmez Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Eğilmez, enflasyonu indirmek için atılacak adımların kolay olmadığını vurgulayarak, Türkiye’nin temel sorununun negatif reel faiz olduğunu belirtti.

Enflasyonu indirmek için atılacak adımların kolay olmadığına değinen Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin temel meselesinin negatif reel faiz olduğunu belirtiler. Çelebi, Türkiye'nin döviz kazandırıcı hizmetlerini geliştirmesi gerektiğinden bahsederek, “Reel faizleri pozitif yaparken, Türkiye'nin uluslararası alanda rekabet gücünü arttırıp, ihracatın, ithalatın karşılama oranını yüzde 80'nin üzerine çıkarılmalı. Avrupa Birliği tam üyelik yolu bu anlamda çok önemli bir yol haritası. Maalesef biz o noktadan çok uzaklaştık şu anda. Oysa o yapı, Türkiye'yi rahatlatacak bir yapıdır.” değerlendirmesini yaptı.

“Yüksek enflasyon, gizli fon dolandırıcılığının nedeni”

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İktisat Uzmanı Dr. Mahfi Eğilmez, vatandaşın faiz gelirinin enflasyon karşısında eridiğini vurgulayarak, “Satın alma gücünün kaybolduğunu gören vatandaş, etkilenmemek için alternatif birtakım yollar arıyor” dedi.

Yüksek enflasyonun, gizli fon dolandırıcılığının nedeni olduğunu öne süren Eğilmez, 80’lerde yaşanan Banker olayları zamanında da enflasyonun yüksek olduğuna dikkat çekti. Eğilmez sözlerine şu şekilde devam etti: “O yüzden oldu bu işler. İnsanlar gidecek yer bulamıyorlar ki! O zaman döviz almak bu kadar serbest değildi, borsa bu kadar gelişmiş değildi, gayrimenkul piyasası böyle değildi. Araç istesen araç bulamazdınız. Mecburen hepsi bu yollara gitti. Şimdi de gayrimenkule gittiler, faizin düştüğü yerde borsa yükseldi, otomobil aldılar. Bir kısım da bu tip fonlara gitti. İlginç olanı da toplumun bu yaşadıklarından hiç ders çıkarmamasıdır. Bana sorarsanız sorunun asıl dikkat edilmesi gereken yönü burası, sosyo-psikolojik yönü.”

“Acilen yapısal reformlara ihtiyaç var”

Mahfi Eğilmez ise gerçek enflasyonun %120, %130 civarında olduğuna dikkat çekerek, “Halbuki ilan edilen enflasyon bunun yarısı kadar. Şu anda %40 olan faizi 60'a getirirsek yeterli mi? Yoksa 120'ye kadar götürmemiz mi lazım? Biz 120'ye gidersek birçok şirket elimizde kalır. Borçlar ona göre, bankaların durumu ona göre yapılanmış.” tespitinde bulundu. Bu nedenle yapılması gerekenin acilen yapısal reformlara ağırlık vermek olduğunu kaydeden Eğilmez, Türkiye’nin bunu geçmişte yapabildiğini hatırlattı. Eğilmez, “Tekrar söylüyorum. Biz bunu 2001'den sonra becerdik. Enflasyon yine %70'lerdeydi. Faizi de yüksekti gerçi ama Türkiye, bu enflasyonu düşürüp büyümeyi de korumayı becerdi. Çünkü attığı adımlar doğruydu. Türkiye o dönem, bankacılık reformu yaptı, kamu mali disiplinini sağladı, paradan altı sıfır attı, Avrupa Birliği ile tam yönelik müzakeresine başladı. Bütün bunların yarattığı olumlu beklentiler enflasyonu düşürürken büyümeyi de düşmeden tutabildi. Bunu yapabilirsek biz, ki kolay görünmüyor bu yapısal reformların yapılması, o zaman sorun olmaz.” görüşlerini dile getirdi. 

“T.C Vatandaşlığı çok değerlidir”

Yatırım yaparak ya da gayrimenkul alarak T.C Vatandaşlığı alınması konusundaki soruları da yanıtlayan Mahfi Eğilmez, “Bu bambaşka bir konu. Yatırım yapmak isteyene, ev almak isteyene çalışma izni ya da 5 yıllık oturma izni verilsin. Ama T.C Vatandaşlığı çok değerlidir. Seçim oluyor, oy kullanacaklar ama dilini bile bilmiyorsun. Belli kriterlerinin olması lazım. Portekiz bile bu şartları ararken biz niye yapmayalım?” dedi.