Merkez Bankası'ndan bankalara TL baskısı; KKM faizi yüzde 50 yolunda

Merkez Bankası'ndan bankalara TL baskısı; KKM faizi yüzde 50 yolunda
Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) verilen faiz oranının yüzde 50'ye çıkabileceği ifade edildi. Ekonomim gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre Merkez Bankası, bankalara dövizden TL’ye dönüşümde gerçek kişiler için ek dönüşüm...

Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) verilen faiz oranının yüzde 50'ye çıkabileceği ifade edildi.

Ekonomim gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre Merkez Bankası, bankalara dövizden TL’ye dönüşümde gerçek kişiler için ek dönüşüm hedefi getirdi. Oldukça kafa karıştıran hatta banka yönetimlerini acil toplantıya götüren karar sonrası bankacılık sektörü kaynakları Merkez Bankası’nın bu adımla vatandaşı döviz ve altın alımından KKM’ye kaydırmayı hedefl ediğini dile getirerek TL mevduat faizlerinin yüzde 40’a geldiği ortamda dövizden dönüşlü KKM faizlerinin de yüzde 50’ye çıkabileceğine dikkat çekti.

Merkez Bankası dün Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğiyle, bankalara verdiği dövizden TL’ye ek dönüşüm yükümlülüğü eşiklerini, gerçek kişi hesapları için yeniden düzenledi. Buna göre gerçek kişi hesaplarında 26 Mayıs’tan 28 Temmuz’a kadar yüzde 10’un altında ek dönüşüm yapılması halinde eksik kalan tutar kadar bankalar, eksik kalan tutar kadar 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edecek. Nisanda getirilen dönüşüm hedefl erinde hem gerçek hem de tüzel kişiler için yüzde 5 TL’ye dönüşüm oranı yer almıştı. Şimdi gerçek kişilerde yüzde 5 artı yüzde 10 ek dönüşüm hedefi getirildi.

EK DÖNÜŞÜM ORANI YÜZDE 30'A ÇIKACAK

28 Temmuz sonra da yüzde 10’a çıkarılan dövizden TL’ye ek dönüşüm oranı yüzde 30’a yükseltilecek ve bu oranı tutturamayan bankalar ise ek Merkez Bankası bankacılık sektörüne gerçek kişiler için ek dövizden TL’ye dönüşüm hedefi getirdi. Bankacılık sektörü kaynakları bu adımların döviz ve altın talebini kısıp KKM’ye ilgiyi artırmayı hedeflediğini ve KKM’ye verilen faizin yüzde 50’ye kadar çıkabileceğini vurguladı. dönüşüm oranının paydasında yer alan mevduat fonu tutarının yüzde 10'u oranında ilave menkul kıymeti söz konusu hedefe ulaşılıncaya kadar bloke olarak tesis edecek. Merkez Bankası henüz uygulama talimatını yayımlamadığı için bankacılık sektörü de yeni hesaplamalarla işin içinden çıkmaya çalışıyor.

Merkez Bankası’nın bu yeni ek dönüşüm hedefi mevduat büyüklüğü Merkez Bankası’nca belirlenecek tutarın altında olan bankalara uygulanmayacak. Bankacılık sektörü kaynakları ilgili tutarın 1 milyar TL olarak belirlendiğini dile getirdi.

Önceki gün de Merkez Bankası kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamı genişletilerek, diğer ticari krediler ile tüketici kredilerini de bu kapsama dahil etmişti. Merkez Bankası belirli bir limitin üzerindeki bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi.