MERKEZ BANKASI’NDAN ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ

MERKEZ BANKASI’NDAN ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ
TÜİK’in haziran ayında TÜFE yüzde 1,13 artış kaydettiğini ve yıllık enflasyonun 1,23 puan yükselerek yüzde 12,62 olduğunu açıklamasının ardından TCMB’nin Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu da yayımlandı.Rapora göre,...

TÜİK’in haziran ayında TÜFE yüzde 1,13 artış kaydettiğini ve yıllık enflasyonun 1,23 puan yükselerek yüzde 12,62 olduğunu açıklamasının ardından TCMB’nin Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu da yayımlandı.
Rapora göre, enerji fiyatları uluslararası petrol fiyatlarındaki toparlanmaya bağlı olarak artarken, gıda yıllık enflasyonu yatay bir seyir izledi. Temel mal enflasyonu tüm alt gruplarda yükselirken, hizmet enflasyonu normalleşme sürecinin etkilediği kalemler öncülüğünde arttı. Bu görünüm altında B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimi yükseldi. Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 0,74 ve 1,32 puan artarak yüzde 11,95 ve yüzde 11,64 olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, yıllık enflasyon dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında gerilerken, enerji ve sermaye malları gruplarında yükseldi, ara malında yataya yakın seyretti.
Yurt içi üretici fiyatları haziranda yüzde 0,69 arttı, yıllık enflasyon yüzde 6,17 oldu. mevsimsellikten arındırılmış eğilimi bu dönemde azaldı.
Temel mal enflasyonunda kur ve talep etkili oldu, diyen MB raporunda öne çıkan başlıklar şöyle:
Kira yıllık enflasyonunda yavaşlama eğilimi sürüyor. Enerji yıllık enflasyonu yüzde 9,12’ye ulaştı. Taze meyve ve sebze dışı gıda grubunda yıllık enflasyon azalışını sürdürdü. Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu, haziran ayında 0,06 puan artarak yüzde 12,93 oldu. Asgari maktu Özel Tüketim Vergisi’nin mayıs ayında yükseltilmesinin bu döneme sarkan etkisiyle tütün ürünleri fiyatları haziranda yüzde 0,92 oranında arttı.