MERKEZ YİNE 3 MAYMUNU OYNADI

MERKEZ YİNE 3 MAYMUNU OYNADI
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yılın 7'nci toplantısında da politika faizini değiştirmedi ve %14'te sabit tuttu. AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç” ısrarı ve “Nass ortadayken...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yılın 7'nci toplantısında da politika faizini değiştirmedi ve %14'te sabit tuttu. AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç” ısrarı ve “Nass ortadayken bize ne oluyor” diyerek İslami kuralı referans göstermesiyle piyasa şartları uygun olmadığı halde faiz indirimi başlamıştı. Merkez Bankası PPK da Erdoğan’ın talebi doğrultusunda Eylül-Kasım/2021 döneminde 500 baz puanlık indirime gitmişti. Ancak buradan sonra Türkiye’de piyasalar altüst olunca Aralık 2021'den itibaren İslami kural işletilmemiş faizde değişiklik yapılmayarak sabit tutulmuştu.

Merkez Bankası’nın (TCMB) dünkü karar metninde yine makroihtiyati tedbirlerin “kararlılıkla uygulanacağı”, gerekirse ilave tedbirlerin devreye alınacağı belirtildi. Metinde “Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir” denildi. Ancak Merkez Bankası’nın o gün bugündür Erdoğan’ın isteğiyle aldığı tüm kararlar Türkiye’nin 7 aydır boşa kürek çektiğini ortaya koydu. Üstelik Türkiye ekonomisi 7 ay öncesine göre çok daha borçlu, çok daha kırılgan hale geldi. Ülke risk primi CDS bile 900 seviyelerine ulaştı, enflasyon 4’e katlandı, dolar kuru 12 liralardan tekrar 18 liraya dayandı, cari açıkta rekorlar kırılıyor, kredi faizleri arttığı gibi iş dünyası finansman bulamamaktan şikayetçi. Dolarizasyondan kurtulacağız derken tam tersine kur korumalı mevduat uygulamasıyla TL tamamen dolara endekslendi, KKM’deki hesaplara kur güvencesi olarak ödenen fark 40 milyar liraya dayandı.

Ekonomide işler yolundaymış…

Prof. Dr. Yalçın Karatepe: Sabit tuttukları tek şey!

Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, sosyal medya hesabından PPK’nın açıklamasını yorumladı: “Özeti: Ekonomide işler yolundaymış! Enflasyonda % 5 hedefini tutturacakmışız! Ben de Merkez Bankası’nın yalancısıyım!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu: “Erdoğan gecikme faizini bugün yüzde 19’dan yüzde 30’a çıkardı. Merkez Bankası faizinde “Nas” var da Maliye faizinde mi yok! Üstelik biri bankalara biri vatandaşa uygulanıyor. Vicdanlar anlasın!”

Ekonomist T24 yazarı Uğur Gürses: “Siz hala ülkede yasasına, koyduğu enflasyon hedefine uyan ve siyasi direktif almayan bir merkez bankası varmış gibi PPK kararını ve açıklama metnini mi tartışıyorsunuz?”

Ekonomist Bloomberg HT program yapımcısı Dr. Barış Esen: “-Enflasyon % 78,6 -Politika faizi % 14 -Mevcut enflasyonla reel faiz -64,6 puan.”

DP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp: “Tesadüfe bakın! Cumhurbaşkanı Kararı ile, tüm kamu alacaklarında #gecikmefaizi'nin yıllık %19,2'den %30'a yükseltildiği gün, #TCMB PPK, 1 hafta vadeli repo ihale #faiz oranını %14'de sabit tutma kararı aldı. Hangisi doğru? Kamu yönetiminde koordinasyon dedikleri bu olmalı!..”

CHP milletvekili Gürsel Tekin: “Merkez Bankası enflasyonu arttırma, CDS primini yükseltme, borçlanma faizini rekora çıkarma ve Türkiye’yi yoksullaştırma kararı verdi.”

Finans uzmanı İris Cibre: “Resesyon ihtimalinden, küresel yüksek enflasyondan bahsederek pas geçmesi ibretlik… Seçimi kaybedecekler, halkın refahına rağmen, sonuna kadar ve maalesef çalışan, alın terini akıtan vatandaşın cebinden sermayedarlarının cebini doldurmuş olarak gidecekler… Makroihtiyadi tedbir: KKM, GES, İhracatçının 40% dövizine çökmece, Telefonla döviz sattırmaca, Döviz alana parmak sallamaca filan ve de falan…”

Ekonomist Özlem Derici Şengül: “Sonunda fiyatlama davranışındaki bozulmaya geçici demeyi bırakmış, resesyon ihtimalini metne koymuş, cari denge üzerindeki riskleri çeşitlendirmiş ve enflasyondaki düşüş için baz etkisini beklemeyi bırakmış bir TCMB görüyoruz. Artık düşüş sadece küresel barışa bağlı…”

Merkez sabit de döviz değil!
Gelişmiş ülkelerin neredeyse tamamında artan enflasyonu dizginlemek için faizler artırılırken Merkez Bankası yine Erdoğan’ın ısrarı doğrultusunda faiz artırımına gidemedi ama 7’nci kez indirim de yapamadı ve faizi sabit tuttu. Kararın ardından gün içinde 17,73'le yıl içi zirvesini yenileyen dolarda önemli bir değişiklik olmazken, dolar günü 17,68 liradan kapattı. Avrupa Merkez Bankası’nın 11 yıl aradan sonra faiz artırmasıyla güçlenen euro da 18,12 lira seviyelerinden işlem gördü.