Online ticaret sitelerindeki yemek siparişi ile restoranların kestiği fişler arasında 3 milyar TL fark

Online ticaret sitelerindeki yemek siparişi ile restoranların kestiği fişler arasında 3 milyar TL fark
Hazine ve Maliye Bakanlığı, e-ticaret üzerinden yemek siparişlerinde ve kayıt dışı POS ile satışlarda yaşanan vergi kaybını önlemek adına denetimleri artırıyor. Bakanlık, online ticaret sitelerine gelen yemek siparişi ile...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, e-ticaret üzerinden yemek siparişlerinde ve kayıt dışı POS ile satışlarda yaşanan vergi kaybını önlemek adına denetimleri artırıyor. Bakanlık, online ticaret sitelerine gelen yemek siparişi ile restoranların kestiği fişler arasında 3 milyar TL fark olduğunu ve ayrıca %1'lik KDV'nin müşteriye %8-10 olarak yansıtıldığı tespit etti.

Ekonomim’den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre Bakanlığın tespit ettiği vergi kaçakçılığıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başlıyor. E-ticaret üzerinden yemek satışı yapan işletmelerin büyük bir kısmının fatura kesmediği, ayrıca POS cihazları üzerinden yapılan satışlarda da belge düzenlenmediği tespit edildi.

Yemek kuryelerinde vergi denetimi artıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerini artırmak adına e-ticaret üzerinden yemek siparişleri ve kayıt dışı POS cihazlarıyla yapılan satışları yakın markaja almış durumda. Ayrıca, işletmelerin KDV tahsilatı ile beyanı arasındaki farklar da denetim kapsamına alındı.

Kayıt dışı satışlar mercek altında

Bakanlık, özellikle küçük işletmelerin fatura düzenlemedikleri yemek satışlarını ve POS cihazları üzerinden kayıt dışı yapılan satışları tespit etmeye başladı. Türkiye Bankalar Birliği'nin POS cihazı listesi ile mükelleflerin elindeki POS cihazlarının listeleri karşılaştırılmaya başlandı.

Çevrimiçi yemek siparişlerinde vergi kaybı

COVID-19 salgını ile birlikte hız kazanan çevrimiçi yemek sipariş sektörü, Bakanlık tarafından yakından incelenmeye alındı. Geçen yıl 20 milyar lira ciroya ulaşan sektörde, belge düzenlemeyerek vergi kaybına yol açan işletmeler tespit edildi. Bakanlığın bulduğu matrah farkı 3 milyar lira olarak kaydedildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın denetimleri sırasında, işletmelerin birden fazla POS cihazı kullanarak, yalnızca birini yazarkasaya bağlayıp diğerleriyle kayıt dışı satış yaptıkları ortaya çıktı. Bankalar Birliği'nden alınan POS cihazı listeleri, mükellef listeleriyle karşılaştırılarak, kayıt dışı cihazlar belirlendi.

İşletmelerin KDV tahsilatı ile beyanları arasında tutarsızlıklar tespit edildi. İşletmelerin, yüzde 10 olarak tahsil ettikleri KDV'yi yüzde 1 olarak beyan ederek haksız kazanç sağladıkları belirlendi.