Ozan Bingöl açıkladı: Vergi dalgası mı geliyor?

Ozan Bingöl açıkladı: Vergi dalgası mı geliyor?
Ekonominin dümenine Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek'in geçmesiyle önümüzdeki dönemde faiz artışlarıyla enflasyon kontrol altına alınmaya çalışılacak. Bir diğer konuda bütçe üzerinde yükün hafifletilmesi için...

Ekonominin dümenine Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek'in geçmesiyle önümüzdeki dönemde faiz artışlarıyla enflasyon kontrol altına alınmaya çalışılacak. Bir diğer konuda bütçe üzerinde yükün hafifletilmesi için mali disiplin uygulanması olacak. Peki bu durumda ücretli çalışanları neler bekliyor? Uzmanlar, kemer sıkma politikalarına paralel acı reçetenin gündemde olduğuna işaret ediyor.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, DW Türkçe'den Pelin Ülker'e konuştu. Yerel seçimlere kadar "sürdürülebilir yüksek büyüme" kısmını önceleyen politikalar olsa da seçim sonrasında giderlerin ciddi kısıldığı, ücret artışlarının sınırlandığı, kamu yatırımlarının azaldığı, gelir artırıcı önlemlerin devreye sokulduğu, yeni vergiler ve artışların olduğu "mali disiplin" dönemine girileceğini söyleyen Bingöl, ekliyor: "Tabii, bu dönemde bir yol kazası olup da yolda Bakan veya Merkez Bankası Başkanı hükümet otobüsünden indirilip onlara güle güle denilip günah keçisi ilan edilmezler ise."

"Vergi artışı kaçınılmaz"

2023 Merkezi Yönetim Bütçesi'nde yer almayan pek çok harcama kaleminin, sonradan bütçenin giderler tablosuna eklendiğine işaret eden Bingöl, "EYT, sözleşmelilerin kadroya alınması, bütçede öngörülen oranın üzerinde personel zammı yapılması, emekliye bayram ikramiyesindeki artış, en düşük emekli maaşının artırılması, deprem harcamaları, doğal gaz için bir kalemde bütçeye 40 milyar olarak eklenen yük, büyüklüğü 2,5 trilyona ulaşan kur korumalı mevduatın bütçeye getireceği yük bunlar arasında sayılabilir" diye konuşuyor.

Seçim ekonomisi nedeniyle eklenecek yeni harcama kalemleri de dikkate alındığında yıl sonunda bütçe hedefinin çok üzerinde bir açığın ortaya çıkmasını muhtemel gören Bingöl, "Mayıs ayındaki bütçe verilerinde yaşanacak kısa süreli rahatlamaya aldanmamak gerekir" yorumunu yapıyor.

Bütçeyi gelirlerin toplandığı ve harcamaların yapıldığı bir havuza benzeten Bingöl, "Havuzun musluklarını sonuna kadar açıp, havuza yeni musluklar eklemişseniz, yani bol bol harcamışsanız, bunun telafisi için er ya da geç vergilerin artırılması kaçınılmazdır. Kısa dönemde borçlanma araçlarına başvurulsa da uzun dönemde sağlam finansman kaynağı olan vergiler gündeme gelecektir" ifadelerini kullanıyor.

Hangi vergiler artırılacak?

Bu nedenle pek çok vatandaş için önümüzdeki birkaç yılın zorlu geçeceğini vurgulayan Bingöl, yeni vergiler ve vergi artışlarıyla sık bir şekilde karşılaşılacağını söylüyor. Bingöl'e göre bu kapsamda önümüzdeki dönemde gündeme gelebilecek vergisel tedbirler şöyle:

  • İletişim üzerinden alınan Özel İletişim Vergisi oranlarında artış,
  • Alkollü içecekler üzerindeki ÖTV kalemlerinde vergi artışları,
  • Taşıtlar üzerindeki ÖTV oranlarının artırılması,
  • Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonlardaki harç tutarının önemli düzeyde artırılması,
  • Pek çok harç kaleminde artış yapılması,
  • Damga vergisi oran ve maktu tutarlarında artış,
  • BSMV oran veya kapsamında bazı artışlar,
  • Bir defaya mahsus Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi,
  • Bir defaya mahsus Ek Gayrimenkul Vergisi,
  • Ekonomik düzelme emareleri ile birlikte 1994 yılında 5 Nisan Paketi'nde yer alan türden ekonomik denge vergisi, Net Aktif vergisi ve benzeri vergilerin tek seferlik olarak hayata geçirilmesi,
  • Trafik cezalarının daha yoğun uygulanması,
  • Vergi denetimlerinin ve vergi incelemelerinin artırılması (özellikle matrah/vergi artırımı yapmayanlar için)
  • Kurumlar vergisi oranının birkaç puan artırılması