SGK iflasa sürükleniyor: Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede!

SGK iflasa sürükleniyor: Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede!
14 Mayıs seçimlerine 1 hafta kala iktidar ve muhalefet kanadından özellikle dar gelirlilere yönelik hanehalkı yardımlarıyla ilgili peşi sıra vaatler gelmeye devam ediyor. Ancak yapılan bir çalışma Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SGK)...

14 Mayıs seçimlerine 1 hafta kala iktidar ve muhalefet kanadından özellikle dar gelirlilere yönelik hanehalkı yardımlarıyla ilgili peşi sıra vaatler gelmeye devam ediyor. Ancak yapılan bir çalışma Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SGK) içinde bulunduğu finansman sorunlarını ortaya koydu. Dr. Ergün Demir ve Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç tarafından hazırlanan çalışmaya göre seçim sonrasında söz konusu finansman açığı kapatılmazsa emekli aylıkları ve sağlık giderleri ödemelerinin yapılamaması tehlikesi kapıda.

Yapılan çalışmaya göre SGK'nın gelir gider dengesinin giderek bozulduğu ve 2023'ü için öngörülen 59,1 milyar liralık finansman açığının şubat ayına gelindiğinde 23,1 milyar liraya ulaştığı belirtildi.

"SAĞLIK GİDERERİ VE EMEKLİ AYLIKLARININ ÖDENMESİ TEHLİKEDE"

Çalışmada SGK'nın seçim sonrasında yeniden yapılandırılması gerektiği belirtilerek şöyle denildi:

"Seçim günü yaklaştıkça sosyal güvenlik sistemi kapsamında hane halkına yapılan yardımlar ve sosyal sigorta konusunda AKP iktidarı da muhalefette müjdeleri ara arda sıralamaya devam ediyorlar. Ancak bu vaatler sıralanırken 20 yıllık AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumunu getirmiş olduğu son nokta ise pek dikkate alınmıyor. Oysa seçim sonrasında eğer sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırılmaz ve Kurum’a yapılan bütçe transferleri artırılmaz ise sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi bile tehlikede görünmektedir."

"2023 İÇİN ÖNGÖRÜLEN FİNANSMAN AÇIĞININ 3'TE 1'İNE İLK 2 AYDA ULAŞILDI"

SGK'nın Şubat 2023 aylık sigortalı ve mali istatistiklerine atıfta bulunulan çalışmada 1 milyon 100 bin kişinin sosyal sigorta kapsamından çıkarıldığı, 580 bin kişinin de çalışma hayatının sona erdiği ifade edilerek şu ifadelere yer verildi:

"Kurumun finansman açığının ise 2023 yılı bütçesinde toplam 59 milyar TL olması öngörülürken sadece Ocak-Şubat ayında bu rakamın 23,3 milyara ulaştığı ve bu iki ayda Kurum’a yapılan bütçe transferlerinin 2022 yılında yapılan toplam bütçe transferinin üçte birine ulaştığı görülmektedir. Bu bulguların henüz EYT ve deprem bölgesinin verilerini kapsamadığını da belirtelim."

"YAPILANDIRMA OLMAZSA NE EMEKLİ MAAŞLARI NE DE SAĞLIK GİDERLERİ ÖDENEBİLİR"

SGK'nın Türkiye'nin mali büyüklük bakımından en yüksek bütçeli kamu kurumu olduğu hatırlatılan çalışmada "Halen merkezi yönetim bütçe açığına kaynaklık eden en önemli kalemler kamu iktisadi teşekkülleri (KİT) ve SGK’ ya yapılan cari transferlerdir. Seçim sonrası SGK yeniden yapılandırılmaz veya müstakbel iktidar borç bulup bütçe transferlerini artırmaz ise ne sağlık giderleri ödenebilir ne de emekli maaşı verilebilir." denildi.

"AKO İKTİDARININ SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ'Nİ İFLASA SÜRÜKLEDİĞİ APAÇIK ORTADADIR"

Çalışmanın sonuç kısmında şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı, Cumhur ittifakının Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan, sık sık Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel müdür olduğu 90’lı yıllarda SSK'yı batırdığını iddia etmektedir. Oysa rakamlar açıkça göstermektedir ki Tayyip Erdoğan’ın sorumlu olduğu 20 yıllık dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun gelir-gider dengesi giderek bozulmuştur ve Kurum, finansman açısından en sıkıntılı günleri geçirmektedir.  AKP iktidarının politikaları Sosyal Güvenlik Sistemini iflasa sürüklediği apaçık ortadadır.

Seçimlere sayılı günler kala Sosyal Güvenlik Sistemi içinde hane halkına yapılan yardımlar ve sosyal sigorta konusunda müjdeler her geçen gün artmaktadır. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu Aylık İstatistik Bültenleri 2023 Şubat aylık sigortalı ve mali istatistiklerine göre EYT ve deprem bölgesinin etkilenen verileri hariç olduğu halde Kurumun finansman açığının giderek arttığı, sosyal sigorta kapsamının daraldığı ve zorunlu sigortalı çalışan sayısının azaldığı görülmektedir.

Eğer seçim sonrası sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırılmaz ve Kuruma yapılan bütçe transferleri artırılmaz ise 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı veya hak sahiplerine yapılan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile sürekli iş göremezlik ödemeleri ve yine aynı Kanun kapsamında Kurumun yaptığı ilaç, tedavi, yolluk, tıbbi malzeme, optik gibi ödemeleri tehlikededir."