Tahıl koridorunun yeniden açılması için Rusya somut adımların atılmasını istiyor: Rusya’nın talepleri neler?

Tahıl koridorunun yeniden açılması için Rusya somut adımların atılmasını istiyor: Rusya’nın talepleri neler?
Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, bugün yayımlanan yazısında, Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde tahıl koridorunda son durumu değerlendirdi. Putin'le ilgili gözlemlerini de aktaran Selvi, "Putin’in iki dönemi var. Bir, Putin’i...

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, bugün yayımlanan yazısında, Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde tahıl koridorunda son durumu değerlendirdi. Putin'le ilgili gözlemlerini de aktaran Selvi, "Putin’in iki dönemi var. Bir, Putin’i Putin yapan St. Petersburg dönemi ikinci ise Yeltsin’le başlayan Rusya’nın kaderini ele aldığı Moskova dönemi" dedi.

 "Sanıyorum Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Putin’in üçüncü dönemi yaşanıyor." diyen Selvi, "Bana Putin’i tek kelime ile anlat deseler, “Güç” derim. Sadece gücü kullanma değil, gücün akıllıca yönetimi de var Putin’de. Ukrayna savaşı ile saplandığı bataklık nedeniyle Putin, büyük bir sınamadan geçiyor." ifadelerini kullandı.

“Tahıl koridoru konusunda Ankara temkinli ama umutlu.” diyen Selvi, “Bugün yapılacak Erdoğan-Putin görüşmesinde dünyanın gözü tahıl koridoruna çevrilmiş durumda ama bizim için önemli başka başlıklar da var.  Suriye ve ekonomi masadaki önemli gündem maddelerini oluşturuyor. Dikkatinizi çekmiştir, Soçi zirvesi öncesinde Hakan Fidan dün İran’daydı. Bu görüşme ışığında Türkiye-Ermenistan-Rusya ilişkileri ile Zengezur koridoruna bir paragraf açmakta yarar var.” Dedi.

Selvi yazısının devamında ise, Rusya'nın taleplerini sıraladı:

Tahıl koridorunun yeniden açılması için Rusya somut adımların atılmasını istiyor. Rusya’nın talepleri neler?

1- En önemli talebini Rus Agrobank’ın Swift sistemine dönmesi oluşturuyor.

2- İkincisi, Rus tahıl ve gübresini taşıyan Rus gemileri veya üçüncü ülke bayraklı gemilere sigorta.

3- Tahıl ve gübre taşıyan Rus gemilerinin Avrupa limanlarına kabulü.

Ama Rusya’nın talepleri bunlarla sınırlı değil.

4- Rusya açısından önemli olan amonyak hattının hasar gören bölümlerinin tamir edilerek sevkıyatın yeniden başlaması.

5- Rus gübre şirketlerinin Avrupa bankalarında dondurulmuş varlık, hesaplarının serbest bırakılması.

AFRİKA’YA 1 MİLYON TON BUĞDAY

Burada bir maddeyi bilerek en sona bıraktım. O da hem en kolay hem zor olan bir madde. O daRusya, Afrika ülkelerinin tahıl ihtiyacını karşılamak için Katar’ın mali desteğiyle 1 milyon ton Rus tahılının Türkiye’de işlenerek yoksul Afrika ülkelerine gönderilmesini öneriyor. Neden kolay, çünkü bu prestijli olduğu kadar tahılın adil dağıtımı bakımından eksiklikleri gidermeye dönük. Neden zor? Tahıl koridorunun yeniden başlamasına dönük girişimgerçekleşmeden bu işbirliğine gidilmesi, girişimin sonlandırıldığı şeklinde anlaşılabilir.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız: