TÜİK'in enflasyon verilerine ilk tepkiler: Zamlı maaşlar daha ilk aydan yok oldu

TÜİK'in enflasyon verilerine ilk tepkiler: Zamlı maaşlar daha ilk aydan yok oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, aylık enflasyon 9.49 yıllık enflasyon ise 47.83 oldu. Böylelikle enflasyonda yıllık bazda sekiz aydır devam eden düşüş serisi...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, aylık enflasyon 9.49 yıllık enflasyon ise 47.83 oldu. Böylelikle enflasyonda yıllık bazda sekiz aydır devam eden düşüş serisi temmuz ayı itibariyle son bulurken aylık enflasyon da 1.5 yılın zirvesine çıktı.

ENAG ne demişti?

Öte yandan akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, temmuzda aylık enflasyon yüzde 13.18yıllık enflasyon ise yüzde 122.88 olarak hesaplandı.  Böylece temmuz ayında aylık enflasyonda çift haneler görüldü.

İlk tepkiler geldi

TÜİK'in enflasyon verilerini açıklamasının ardından aralarına ekonomist ve siyasetçilerin dahil olduğu birçok isim, sosyal medyadan görüşlerini paylaştı.

BirGün Gazetesi yazarı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Temmuz ayı enflasyon rakamlarını yorumladı.

Temmuz ayı enflasyonunun çift hanenin altında açıklandığına dikkat çeken Kozanoğlu, önümüzdeki ay enflasyonun yüzde 55'i, iki ay içerisinde ise resmi enflasyonun ise yüzde 60'ı geçeceğini söyledi.

Temmuz ayında eğitim, giyim ve kira ücretlerinin en az artan kalemler olduğuna vurguda bulunan Kozanoğlu, 2023 yılını enflasyon açısından yüzde 70'in altında kapatmanın zor olduğunu söyledi.

Kozanoğlu şu ifadeleri kullandı:
"Beklendiği gibi Temmuz ayı enflasyonu %10’un altında %9,49 açıklandı. Buna rağmen yıllık enflasyon %9,62 artışla %47,83’e ulaştı. Geçen yıl ağustosta enflasyon sadece %1,46 idi. Bu önümüzdeki ay enflasyonun %55’i geçeceğini gösteriyor. 2 ay içinde resmi enflasyon %60’ı geçecek! Dikkatinizi çekerim,Temmuz ayında fiyatı en az artan kalemler şunlar:
“eğitim, giyim ve kira". Bunların fiyatları mevsimsel olarak sonbaharda ayarlanır. Yılı ise %70’in altında kapatmak çok zor görünüyor."

"Hayat pahalılığının yapışkan hale geldiğini gösteriyor"

Çekirdek enflasyonun hâlâ TÜFE'den yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Emre Alkin, bunun uzun süren hayat pahalılığına neden olduğunu ifade etti.

Alkin paylaşımında, "Değerli Dostlar. Çekirdek Enflasyon hala TÜFE'den yüksek. Bu da hayat pahalılığının yapışkan hale geldiğini gösteriyor. Ücret Artışı-Vergi Artışı-Zamlar-Ücret Artışı-Vergi Artışı-Zamlar şeklindeki zincirle hayat pahalılığı inatla yola devam eder" ifadelerini kullandı.

"Bakalım nerede ve ne zaman buluşulacak"

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise, "Baz etkisi bitip de zam furyası başlayınca resmi enflasyon yükseldi. Açıklanan veriye vatandaş asla inanmıyor: 'Ne 47'si hocam?' diyor "Yüzde 150'den aşağı değil." ENAG da yüzde 122 diyor zaten. Bakalım nerede ve ne zaman buluşulacak?" dedi.

"Denmeyecek mi yani"

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ceyhun Elgin ise, "Artık rasyonel politika düzleminde olduğumuz için 'Bakın gördünüz mü faiz arttı enflasyon da arttı' denmeyecek mi yani?" değerlendirmesinde bulundu.

"Sizce hangisi"

Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu sosyal medyadan paylaştığı tabloyla “sizce hangisi” diye sordu.

Zamlı maaşlar daha ilk aydan yok oldu

Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda  "Gıda Enflasyonu 60,72% 2023 artışı 38% Sağlık harcamaları 2023 te 48% Ulaşım 46% İki sosyalleşelim, bir cafe'ye gidelim desen 59% Temmuz zamları ne kadardı? Asgari ücret 34% Emekli 25% (mucize eseri hala 7500 TL alan var) Özel sektörde de ortalama 35% Zamlı maaşlar daha ilk aydan yok oldu..." dedi.

"peh:) Şefaff ve rasyonel falan filan" 

Cibre, bir sonraki paylaşımında ise "Kur artışı ve vergilerle bulduğumuz rakam aylık 9.49% Gıda 7,71% Giyim ve ayakkabı 3,19% peh:) Şefaff ve rasyonel falan filan" dedi.