Türkiye yüzyılının ulaşılması zor temel gıdası: Süt

Türkiye yüzyılının ulaşılması zor temel gıdası: Süt
İktidarın tarım ve hayvancılık politikaları temel gıda maddelerinin asgari ücretliler için ulaşılamaz hale gelmesine neden oluyor. Plansız ve yanlış yürütülen politikalar hem et hem de süt üreticilerini zor durumda bırakırken...

İktidarın tarım ve hayvancılık politikaları temel gıda maddelerinin asgari ücretliler için ulaşılamaz hale gelmesine neden oluyor. Plansız ve yanlış yürütülen politikalar hem et hem de süt üreticilerini zor durumda bırakırken Türkiye’de yaşayanlar et ve süt ürünlerine ulaşmakta yüksek fiyatlar nedeniyle zorluk yaşıyor. Zor durumda kalan çiftçiler de hayvanlarını beslemektense kesime yollamak zorunda kaldıkları için süt üretimi de düşüyor. Bazı peynir türlerinin kilo fiyatı et fiyatlarını bile geride bıraktı. Düşük gelirli ailelerin çocuklarında yetersiz beslenme nedeniyle yaygın olarak büyüme bozuklukları görülmeye başladı.

Çiğ sütte 2022 yılında maliyetlerin bir önceki yıla göre tüm giderlerde en az yüzde 150 civarında arttı. Çiğ süt dün yapılan zamla litresi 8.5 liradan 11 liraya yükseldi. Geçen yıl olduğu gibi litre başına 50 kuruş devlet desteği de devam edecek. Marketlerde pastörize sütler zam öncesinde 25-30 lira arasında fiyatlarda satılıyordu.

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken, 11 liranın referans fiyat olduğunu hatırlattı, "Tabii ki çiftlik ve özel şirketlerin farklı fiyatları oluşacaktır. Ulusal Süt Konseyi’nin bundan sonra daha güçlü ve daha geniş kapsamlı belirlenmesi için her ay veya üç ay toplanıp bu konuları görüşmesi için de karara varıldı” dedi.

Süt ve süt ürünleri üretimi azalıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), süt ve süt ürünleri üretimiyle ilgili kasım verilerini yayımladı. Süt ve süt ürünleri üretimindeki azalma devam ediyor. Kasım'da bir önceki yılın aynı ayına göre, tereyağı üretimi yüzde 18,5, ayran üretimi yüzde 8,8, içme sütü üretimi yüzde 7,4, inek peyniri üretimi yüzde 5,1, yoğurt üretimi yüzde 3,1 azaldı. Verilere göre, ticari süt işletmelerince 718 bin 166 ton inek sütü toplandı. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 6,1; ocak-kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 azaldı.