Üniversitelerin açılmasına günler kala barınma krizi sürüyor: 35 metrekare dairenin fiyatı 10 bin TL

Üniversitelerin açılmasına günler kala barınma krizi sürüyor: 35 metrekare dairenin fiyatı 10 bin TL
Öğrencilerin temel sorunu haline gelen barınma krizi yine gündemde. Antalya’da 35 metrekarelik bir dairenin kirası 10 bin lirayı bulurken, öğrenciler çare arıyor.Eylül sonunda Antalya’daki tüm üniversiteler ders başı yapmış...

Öğrencilerin temel sorunu haline gelen barınma krizi yine gündemde. Antalya’da 35 metrekarelik bir dairenin kirası 10 bin lirayı bulurken, öğrenciler çare arıyor.

Eylül sonunda Antalya’daki tüm üniversiteler ders başı yapmış olacak. Ancak şehirde giderek büyüyen barınma krizi yüzünden farklı şehirlerden üniversite eğitimi için gelen birçok öğrenci için durum hâlâ belirsizliğini koruyor.

Üniversitelerin yeni eğitim öğretim sezonu yaklaşırken Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait devlet yurtları, konaklayacak öğrencilerin kayıtlarını yapıyor. Geçen sene depremzedelere tahsis edilen yurtlar, yeni sezon öncesi yeniden öğrenciler için hazırlandı. Bölgedeki KYK yurtlarında öğrencilerden geçen yıl aylık alınan 450 lira konaklama bedeli bu yıl 570 lira oldu. Yüksek kiralardan kurtulmak için öğrencilerin yoğun olarak başvuru yaptığı bu yurtlarda şu sıralar ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. KYK yurdu başvurusu olumlu sonuçlanan öğrenciler, devletin sağladığı bu imkandan faydalanıp yurtlardaki odalarına yerleşecek. Yurt çıkmayan öğrencilerse okul başlayana kadar başlarının çaresine bakacak. Özel yurtlar için istenen aylık fiyatlar ise ev kiralarıyla yarışır durumda.

35 metrekare dairenin fiyatı 10 bin TL

Duvar'dan Ceren Deniz'in aktardığına göre; Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden Eda Aslan’ın sınıf arkadaşıyla yaşadığı evin büyüklüğü sadece 35 metrekare. İki küçük oda, bir kişinin bir banyo ve bir mutfak tezgâhından ibaret bu minyatür evin kirası şu an 10 bin lira. İki öğrenci, 2021’de bin 800 lira, geçen eğitim sezonunda ise 4 bin lira ödedikleri ev kirasını 10 bin liraya çıkarmak isteyen ev sahibine karşı gelseler de çok uzun süre direnememişler. Yaşadıkları evi eğitim sezonunda boşaltmalarını isteyen mülk sahibi yeni kiracıların yabancılar arasından seçileceğini söyleyince ve tahliye ısrarına tehditler de eklenince taşınmaya karar vermişler.

Ev bulamayan öğrenci, geri dönmeyi düşünüyor

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Habibe Macit ise 2+0 diye adlandırılan kiralık dairesini  ararken yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle anlattı :

“Okul başlarken kuzenimle birlikte ev bakmaya başladık. Karşılaştığımız fiyatlarla şaşkına döndük. Öğrenciler ev ararken, ailelerden çok daha yüksek rakamlarla karşılaşıyor. Antalya’ya erken geldiğimiz halde uzun süre uygun bütçeli bir ev bulamayınca, ‘herhalde geri döneceğiz’ dedik. Uçuk ev fiyatlarını görünce ben İstanbul’a o da Ankara’ya dönüş planları yapmaya başlamıştık. Son anda idare eder durumda bir ev bulabildik.”