Yalçın Karatepe: Batılı fonlar da artık gözünü tamamen Türkiye’den öteye çevirdiler

Yalçın Karatepe: Batılı fonlar da artık gözünü tamamen Türkiye’den öteye çevirdiler
İktisatçı Yalçın Karatepe, iktidarın dışarıdan aradığı dövizi bulmasının İsrail-Hamas savaşından sonra daha da zorlaştığını yazdı. Karatepe “Türkiye’ye fon girişi yapmak için pek gönüllü olmayan ama iktidarın...
İktisatçı Yalçın Karatepe, iktidarın dışarıdan aradığı dövizi bulmasının İsrail-Hamas savaşından sonra daha da zorlaştığını yazdı. Karatepe “Türkiye’ye fon girişi yapmak için pek gönüllü olmayan ama iktidarın ısrarla her istediklerini kabul ettikleri Batılı fonlar da artık gözünü tamamen Türkiye’den öteye çevirdiler. Ekonomik riskleri bu kadar yüksek olan bir ülkeye bu dönemde yatırım yapmaları söz konusu olmayacaktır” öngörüsünde bulundu.

Birgün gazetesinden kaleme aldığı yazısında Karatepe yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’ye 50 milyar doların üzerinde fon gönderecekleri söylenen Körfez ülkeleri, bölgede yaşanan gelişmelerden doğrudan etkilenen grup içerisinde yer alıyor. Bu nedenle, o ülkelerin kendileri açısından da risklerin ve belirsizliklerin bu kadar yükseldiği bir dönemde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu parayı göndermesi gündemlerinden tamamen çıkmış olmalı.  

Şimdiye kadar Türkiye’ye fon girişi yapmak için pek gönüllü olmayan ama iktidarın ısrarla her istediklerini kabul ettikleri Batılı fonlar da artık gözünü tamamen Türkiye’den öteye çevirdiler. Ekonomik riskleri bu kadar yüksek olan bir ülkeye bu dönemde yatırım yapmaları söz konusu olmayacaktır. Zaten niye gelsinler ki? ABD’de 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 5’e dayandığı bir dönemde, rahat rahat orada kazanmaları söz konusu iken, risk ve belirsizliği yüksek olan ve zaten pek de gönüllü olmadıkları bir ülkeye fon aktarmaları söz konusu olmayacaktır.

Türkiye’nin kısa vadeli( bir yıl içerisinde çevrilmesi gereken) dış borcunun 211 milyar dolara ulaştığını merkez bankasının verilerinden görüyoruz. Gerçekleşmesi beklenen cari açığı da dikkate aldığımızda, Türkiye’nin önümüzdeki 12 ay içerisinde yaklaşık 260 milyar dolarlık kaynak sağlaması gerektiği ortaya çıkar. Peki, bu para hangi dönemde bulunmak zorunda? Yukarıda yazılanları hatırlayın; ortalık karışık, riskler artmış, zaten para göndermeye gönüllü pek fazla kaynağın olmadığı bir dönemde.”

Yazının tamamı için tıklayın