Ziraatçilerden buğday ve tohum için TOKİ alarmı

Ziraatçilerden buğday ve tohum için TOKİ alarmı
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Konya Şubesi, Bahri Dağdaş Enstitüsü’nün 100 yıldır ıslah edilen verimli tarım arazilerinin kamu yararına TOKİ’ye devredileceğine yönelik haberlere sert dille tepki göstererek, “Ülke...

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Konya Şubesi, Bahri Dağdaş Enstitüsü’nün 100 yıldır ıslah edilen verimli tarım arazilerinin kamu yararına TOKİ’ye devredileceğine yönelik haberlere sert dille tepki göstererek, “Ülke tarımında telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olur” denildi.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Konya Şubesi Yönetim Kurulu, yazılı bir açıklama yaparak, söz konusu arazinin ‘rezev arazi’ ilan edilmesinin ülke tarımına ve tohumculuğuna yapılabilecek en büyük yanlışlık olacağına dikkat çekildi. Açıklamada öne çıkar noktalar şöyle:

ENSTİTÜ TEKNOLOJİ ÜRETİYOR
“Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazinin kamu yararı gerekçesi ile TOKİ’ye devredileceği haberleri dillendirilmeye başlanmıştır. 1914 yılından bugüne kadar Türk tarımına hizmet etmiş ve bugün ülke tarımına tohumculuk ve hayvancılık konularında teknoloji üreten Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü görevine devam etmelidir.

100 YILDIR ISLAH EDİLEN TOPRAKLAR
Enstitüye tahsisli araziler yıllar öncesinden Konya’nın sulak daha sonraları Aslım Bataklığı olarak bilinen şehrin kot seviyesi en düşük bölgesidir. Burası zamanla drenaj kanalları açılarak ve iklim olarak daha kurak bir dönem girilmesi neticesinde fazla suların tahliye edilmesi ile 100 yılı aşkın bir süredir toprak ıslahı programı kapsamında iyileştirilmiş olan, birinci sınıf sulu mutlak tarım alanlarına sahiptir.

ÜLKE TOHUMCULUĞUNUN KALBİ
Enstitü arazisinde insanımızın temel gıdası olan ekmeğin elde edildiği buğday başta olmak üzere arpa, yulaf, tritikale, çavdar, nohut, kuru fasulye gibi iç tüketim ve ihracat ürünlerinin ıslah programlarını yürütürken, diğer taraftan da özellikle mısır, ayçiçeği ve soya fasulyesi gibi çokça ithal ettiğimiz ürünlerde bu bağımlılığı azaltmak ve ortadan kaldırmak amacıyla oldukça stratejik bir konu olan, tohumculuk sektörüne geliştirdiği ve geliştireceği çeşitlerle katkı vermektedir. Bu alanda günümüze kadar 40’a yakın farklı bitki çeşidinin ıslahını gerçekleştiren Enstitü, Türk Tohumculuğunun yüzde 38‘inin yer aldığı ve yürütüldüğü, dolayısıyla kalbi olan Konya‘da 170’den fazla tohumculuk firmasına önemli destekler sağlamaktadır.”