Ekonomik kriz çocukları da etkiledi: Oyuncak fiyatları 2 yılda yüzde 150 arttı

Ekonomik kriz çocukları da etkiledi: Oyuncak fiyatları 2 yılda yüzde 150 arttı
Enflasyon, döviz kuru ve ithal ürünlere uygulanan vergilerden dolayı oyuncak fiyatlarında artış yapıldı. Aileler eskiden aldıkları oyuncakları artık alamadıklarını söylüyor.Derin Yoksulluk Ağı Temsilcisi Şeyma Batman, derin...

Enflasyon, döviz kuru ve ithal ürünlere uygulanan vergilerden dolayı oyuncak fiyatlarında artış yapıldı. Aileler eskiden aldıkları oyuncakları artık alamadıklarını söylüyor.

Derin Yoksulluk Ağı Temsilcisi Şeyma Batman, derin yoksulluk koşullarında yaşayan hanelerde çocukların yaş gruplarına uygun eğitici oyuncak ve oyun materyalini görmenin neredeyse imkânsız olduğunu söylüyor.

Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre; 20 yıldır oyuncak satan esnaf Emre Büyüktoraman, toptancılara ‘oyuncak fiyatlarındaki artışın nedenini’ sorduklarında aldıkları yanıtı şu sözlerle iletiyor: “Rafta duran ürünlerin fiyatları hemen değişiyor. ‘Dolara endeksli, ham madde fiyatları yükseldi’ diyorlar. Oyuncaklar genelde Çin’den geldiği için vergiler çok yüksekmiş. Vergiler çok yüksek olduğu için fiyatlara yansıyor. Benim 150 liraya sattığım oyuncak toptancıda 250 lira olmuş. Her gün zam geliyor. 3-4 aydır bu durum böyle devam ediyor.”

Boş şişe, deterjan, yumurta kutusu oyuncak oluyor

Derin Yoksulluk Ağı Temsilcisi Şeyma Batman, “Yoksulluk koşullarında yaşayan çocuklar anne karnından başlayarak birçok eşitsizliğe maruz kalıyorlar” diyor. Batman, çalışma yaptıkları mahallelerde karşılaştıkları durumları şöyle anlatıyor:

“Maalesef derin yoksulluk koşullarında yaşayan hanelerde çocukların yaş gruplarına uygun eğitici oyuncak ve oyun materyali görmek neredeyse imkânsız. Ebeveynler atık ve çöplerden buldukları görece sağlam oyuncakları evlerine getiriyorlar. Boş şişe, deterjan kutusu, yumurta kutusu, plastik, ip ve kumaştan yapılmış oyuncakları evlerde görmek mümkün. Anneler, okul öncesi eğitimi çağındaki çocuklarının okula gitmek için sabırsızlandıklarını, sınıftaki oyuncaklarla oynamaktan çok mutlu olduklarını anlatıyor. Temel gereksinimleri karşılamakta zorlanan hanelerde yaşayan çocukların oyun hakkını korumak, zihinsel, fiziksel, sosyal gelişimlerini desteklemek için geçen dönem ‘oyun ve eğitim hakkı’ çalışmasında bir oyuncak kampanyası başlatmış ve oyuncakları bir okul öncesi sınıfına iletmiştik.”

Batman, Beyoğlu’nda yaşayan bir ailenin sözlerini aktarıyor: “Caddeden sürekli araba geçiyor, çocukları dışarı çıkarmıyoruz, parka ben götürürsem götürüyorum ama o park da çok eski ve bakımsız."

Batman, çocuklar için yeterli oyun alanlarının ve parkların olmadığını da hatırlatıyor. Sokaklarda oyun oynayan çocuklar için hijyen sorunlarının yanı sıra araç trafiğinin olmasının da büyük tehlike oluşturduğunu belirtiyor.