Ekonomist İris Cibre: Suçlu döviz talep eden değil, kötü yönetendir

Ekonomist İris Cibre: Suçlu döviz talep eden değil, kötü yönetendir
Ekonomist İris Cibre, kur artışının enflasyonun temel sebebi olduğunu, "Önce kur atak yapar ve son dönemde hemen ardından çok daha yüksek oranda enflasyona yansır" sözleriyle açıkladı.Ekonomist İris Cibre, kurdaki artışla...
Ekonomist İris Cibre, kur artışının enflasyonun temel sebebi olduğunu, "Önce kur atak yapar ve son dönemde hemen ardından çok daha yüksek oranda enflasyona yansır" sözleriyle açıkladı.

Ekonomist İris Cibre, kurdaki artışla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Ekonomideki dalgalanmayı değerlendiren Cibre, kur ataklarının nedeninin hükümetin aldığı berbat ekonomik kararlar olduğunu söyledi. Vatandaşın bu kararlardan dolayı, birikimini korumak için döviz talebi olduğunu açıkladı.

İris Cibre'nin açıklaması şu şekilde:

"Suçlu döviz talep eden değil, kötü yönetendir"

"Güven kazanılmadığı sürece bu fasit daire içinde devam eder. Suçlu asla döviz talep eden değildir. Suçlu kötü yönetimdir. Fakat, bugün, durum, geçtiğimiz seneden çok daha farklı. Değerli Alaattin Aktaş da yazısında anlattı, kurun atak yapmasını gerektirecek gerginlik aslında yok.

Ayrıca, Rezervler yeterli, ödemeler dengesi riski yok. Kısaca, makro bir neden yok

Şu an 2 risk var seçim sonrasına.

1) Politikalarda geri dönüş (ben beklemiyorum)

2) Kendini gerçekleştiren kehanet

Ne demek bu?

Saygı duyulan, takip edilen, etkin kişiler "döviz alın, döviz patlayacak" dediğinde, finansal okur yazarlığı, haklı ve doğal olarak, olmayan vatandaş döviz alımı yapar. Ardındaki düşünceyi sorgulamadan hem de.

Aynı anda, binlerce kişinin, arkasındaki tek mantığın bir önceki seçim olduğu bir taleple Dolara saldırmasına dünyadaki hiç bir merkez bankası dayanamaz.

Demem o ki; herkesin alım kararı kendine. Kimseye Dolar aldı diye hain main denilmez, diyenleri görüyorum, demeyin.

Ama, arkasındaki makro nedeni açıklamadan/layamadan, sadece seçimi bahane ederek kur atak yapacak diyenler, istemeden de olsa hepimize kötülük yapıyor. Buna inanın

Kur atak yaparsa, hükümet gitmeyecek, seçim olmayacak, 4 sene bu hükümet devam. Bunu kabul etmek lazım. Eleştirilerimiz, bir şeyleri düzeltmeleri talebimiz, onlara destek olmak için değil, eczanede ilaç bulabilmemiz, kimimiz et alabilsin, kimimiz buzdolabını yenileyebilsin, kimimiz bir ev taksiti ödeyebilsin diye.

Bu hükümetten tırnağım kadar haz etmiyorum. Hiç bir beklentim de yok. Ama 4 sene sonraki seçim umuduyla da, yaygara yaparak, boş ve yanlış yönlendiren muhalefetin hepimize zarar verdiğini söylüyorum.

Ben gerçekten, kur atak yapmasın, birikimlerimiz kur artışı ile değer kazanmış gibi görünse de aslında alım gücümüz düşmesin, servet transferi devam etmesin, gelir adaletsizliği daha da beter hale gelmesin diye yazıyorum.

Kendi çıkarınıza hareket ettiğinizi düşünürken Dolar patlasın da enflasyon altında ezilmeyim diyerek, aslında kendi bacağınıza sıkıyorsunuz. Bunu görün istiyorum.

Kimseye Dolar al ya da alma demiyorum. Ama, kimseyi paniğe sevk etmeyin diyorum."