Ekonomistler faiz artışını değerlendirdi: Sorumlusu bugünkü TCMB yönetimi değil, 'Seçimden önce yapamaz' algısını kırdı...

Ekonomistler faiz artışını değerlendirdi: Sorumlusu bugünkü TCMB yönetimi değil, 'Seçimden önce yapamaz' algısını kırdı...
Merkez Bankası mart ayı politika faizini 500 baz puan artırarak faizi yüzde 50 seviyesine çıkardı. Ekonomistler Merkez Bankası'nın kararını nasıl değerlendirdi? Serkan Özcan, şu anki TCMB yönetiminin sorumlu olmadığını, "Sorumluların...
Merkez Bankası mart ayı politika faizini 500 baz puan artırarak faizi yüzde 50 seviyesine çıkardı. Ekonomistler Merkez Bankası'nın kararını nasıl değerlendirdi? Serkan Özcan, şu anki TCMB yönetiminin sorumlu olmadığını, "Sorumluların kimler olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz!" ifadeleriyle değerlendirdi.

Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak faizi yüzde 50'ye yükseltmesini ekonomistler değerlendirdi.

Ekonomist İris Cibre, faiz koridorundaki artışın, mevduat faizlerini de yukarı çekeceğini, bu işlemin de dolara karşı daha çekici ve alternatif bir yatırım anlamı kazanacağını aktardı. Cibre, "Çok doğru bir karar. Ayrıca, metin, gerektiği gibi Şahin. Sıkı duruşun sürdürüleceği güvenini veriyor. Gerektiğinde aksiyon alınacağına garanti veriyor. Yapılması gereken geç de olsa yapıldı." ifadelerini kullandı.

"Yapısal reformlar gelmediği sürece sınırlı etkisi olacak"

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın yükselmeye devam eden enflasyonu durdurabilmek için faizi arttırması doğru bir yaklaşım olduğunu ancak maliye politikası gevşek olduğu için ve yapısal reformlar yapılmadığı sürecek faiz artırmanın etkisinin sınırlı olacağını söyledi.

"Sorumlusu bugünkü TCMB yönetimi değil"

Serkan Özcan, piyasadaki güvensizliğe karşı yapılabilecek en doğru iş olduğunu, hem faiz artışının hem de koridorun genişletilmesi için bu ortamda verilebilecek cesur karar olduğuna vurgu yaptı. Özcan, "Güvensizliğin sebep olduğu bu kadar ağır bir döviz talebi varken, yapılabilecek en doğru işi yapmışlar. Hem faiz artışı hem de koridorun genişletilmesi adımı bu ortamda doğru ve cesur işler. Bu işlerin millete bedeli çok ağır olacak ama sorumlusu bugünkü TCMB yönetimi değil. Sorumluların kimler olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz!" dedi.

Yeni bir kur şokunu önlemek için faiz artırıldı

Ekonomist Ümit Akçay, Merkez Bankası'nın aldığı şahin kararla bağımsızlığını geri kazandı ve Merkez piyasanın önüne geçti gibi söylemlerin gerçek olmadığına vurgu yaptı.

Merkez Bankası'nın faiz artışı yapmasaydı yeni bir kur şokunun geldiğini önlemek için faiz artışına gittiğini belirtti.

Aslında faiz yüzde 53'e yükseldi: Çok şahin bir TCMB

Güzem Yılmaz Ertem, politika faizinin yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltilmesine ilişkin, "Daha önemlisi aslında faiz %53’e yükseldi çünkü faizde bant yani koridor uygulaması geri geldi. Merkez Bankası duruma göre +/- 300 puan ile gecelik borçlanma faizini belirleyecek. Bunlar yetmezmiş gibi bir de “Gerekirse daha da sıkılaşırım” diyor. Toplantının özeti ÇOK ŞAHİN BİR TCMB." değerlendirmesini yaptı.

'Seçimden önce yapamaz' algısını kırdı...

Ekonomi Yazarı Uğur Gürses, faizin yüzde 50'ye çıkarılmasına ilişkin, Merkez Bankası'nın "Seçimden önce yapamaz" algısını kırdığını belirtti.

"Sadece günü kurtarır"

Ekonomist Emre Alkin, daha önce de belirttiği gibi faiz artışının döviz kuru serbest bırakılmadığı müddetçe amaca hizmet etmediğini sadece günü kurtardığını söyledi.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, "Merkez Bankasının geçen ayki faiz kararı metni gördüğüm en kötülerden biriydi, bugünkü ise en iyilerden biri." şeklinde değerlendirdi.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Merkez Bankası ramazanda faize zam yaptı." yorumuyla Merkez'in faiz artışını değerlendirdi.